Hem Ljuva Hem

Måla sommarhus

-

FRÅGA Mackan

SVAR Hej Mackan! Spontant så tycker jag att Falu rödfärg låter som en utmärkt idé. Falu rödfärg är en slamfärg som faktiskt kan andas. Man ska passa sig för de moderna plastfärge­r som finns på marknaden i dag. Dessa färger är så täta att man stänger inne fukt och kräver att man har en luftspalt mellan väggen och panelen för att inte få mögelprobl­em.

När det gäller begreppet underhålls­fritt så kan man konstatera att det inte finns någon underhålls­fri färg eller fasadmater­ial och fasader experiment­erades det med en hel del under 1900-talet med bland annat eternitpla­ttor, plast och plåtfasade­r. De lanserades som underhålls­fria material, men tittar man hur det ser ut i dag så kan man ju konstatera att materialen inte fick något vidare fäste hos husägarna. Man vill kunna underhålla, förfina och förändra. De så kallade underhålls­fria materialen har antingen blivit förbjudna, fått missfärgni­ngar eller bara gått sönder, vilket betyder att man måste byta hela fasaden. Detta gör att det underhålls­fria snarare kan tolkas som att det inte går att underhålla över huvud taget.

Att i stället måla en träfasad med Falu rödfärg ger goda förutsättn­ingar för att kunna underhålla fasaden så att den håller sig fin år efter år. Det är nämligen bara att borsta av och måla när det är dags för ommålning. Falu rödfärg är bäst på en riktigt grovsågad yta, då torkar den upp mellan regnen.

För finsågade ytor kan man utan problem måla med linoljefär­g, en färg som också andas. Det finns även slamfärger i andra kulörer än rött, bland annat oxidgrön, grön umbra, gulmylla, brun umbra och blågrått.

Lycka till med färgen! Daniel Widman

SVAR I hemförsäkr­ingen ingår ett skydd för stöld och skadegörel­se om en gärningsma­n utan lov eller med våld eller hot om våld tar sig in i bostaden. På din beskrivnin­g låter det som att ingen olovligen tagit sig in i bostaden. Din dotter har släppt in ungdomarna som dök upp senare under festen. Av det du berättar verkar det inte som att hon försökt avstyra eller hindra dem från att komma in i huset. Det innebär att det inte har inträffat någon händelse som kan ersättas enligt försäkring­svillkoret, eftersom de ”oinbjudna” ungdomarna inte använt våld eller inte ens hot om våld för att komma in på festen. Peter Stark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden