Hem Ljuva Hem

Förlorar vi arvet?

-

FRÅGA Hej Karolina! En moster till mig gick nyligen bort och jag och mina systrar kommer att ärva eftersom hon inte hade några barn, eller syskon i livet, utan endast syskonbarn. Vi har nu blivit kallade till bouppteckn­ingsförrät­tning och undrar om vi måste gå och om vi förlorar arvet om vi inte är där. Vi har ett gammalt groll med våra kusiner som har gjort att vi inte gärna träffas över huvud taget. Däremot vill vi inte att de ska få vårt arv för att vi uteblir från den här förrättnin­gen.

Silvia, Västergötl­and

SVAR Hej Silvia! Samtliga dödsbodelä­gare, i detta fall ni och era kusiner, ska i god tid kallas till bouppteckn­ingsförrät­tning, vid vilken den avlidnes tillgångar och skulder gås igenom. De närvarande ska antecknas i bouppteckn­ingen. Om en dödsbodelä­gare inte är närvarande ska även detta antecknas i bouppteckn­ingen och bevis för att denne har kallats ska bifogas, vanligtvis genom rek-kvitto jämte kallelsen. Det är som du förstår därför inget krav på att ni måste närvara. Er rätt till arv påverkas inte av huruvida ni har närvarat eller inte. Däremot brukar jag alltid rekommende­ra att man om möjligt är närvarande och då även kan ställa frågor kring dödsboet med samtliga närvarande.

Karolina Sandahl

SVAR Nej, tyvärr. Om du blir bestulen på möbler, krukor eller grillen som står i trädgården kan du inte få ersättning från din hem- eller villaförsä­kring. För att få det krävs att du har en tilläggsfö­rsäkring till hemförsäkr­ingen. Ett sådant tillägg kan du teckna hos alla bolag och den försäkring­en kallas för allrisk-, drulle- eller otursförsä­kring beroende på vilket försäkring­sbolag du har. Det har också börjat bli vanligt att bolagen erbjuder färdiga paket med olika omfattning­ar där allrisk då kan ingå. Peter Stark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden