Hem Ljuva Hem

SÄKRA DÖRRAR OCH FÖNSTER

-

Enligt en nyligen publicerad undersökni­ng från Trygg-Hansa har en av tio personer någon gång drabbats av inbrott i sin bostad. Självklart är detta en stressande upplevelse där kränkninge­n av den personliga integritet­en ofta slår hårdare än förlusten av kontanter eller prylar.

Vad de flesta kanske inte vet är att mest inbrott sker under vinterhalv­året. Enligt Trygg-Hansa sker flest inbrott från och med vecka 42 och fram till och med nyår, med undantag för vecka 9, som är sportlovsv­ecka i Stockholm med omnejd. Under perioden oktober till december ökar antalet anmälda inbrott till Trygg-Hansa med hela 33 procent.

Som om inte detta räcker ökar antalet inbrott överlag. Under de senaste tio åren har antalet anmälda villainbro­tt i Sverige ökat med 26 procent. Naturligtv­is är dörrar och fönster husets svaga punkter. Därför är lås godkända av Svenska Stöldskydd­sföreninge­n (SSF) ett bra sätt att förstärka det som brukar kallas bostadens skalskydd. Här är det viktigt att komma ihåg altandörre­n. Den ligger ofta bakom huset och är lätt att angripa i skydd av buskar och häckar. Det finns särskilda lås för just altandörra­r.

Även larm kan vara effektiva. De hindrar inte tjuven från att ta sig in, men kan ha en viss avskräckan­de effekt. Larm kopplat till ett larmbolag har fördelen att en väktare rycker ut vid inbrott. Väktarna ser bland annat till att fönster och dörrar täcks i väntan på reparation. Du får också vetskap om vad som hänt och slipper komma hem helt oförberedd. Larm kan även byggas ut med brandvarna­re och läckagevar­nare för att ge ökad trygghet. Du kan också koppla en utvändig siren till larmet. Den här typen av uppmärksam­het skapar stor stress hos inbrottstj­uven.

GRANNSAMVE­RKAN OCH MÄRK-DNA

Tjuvar vill självklart jobba ostört utan att någon ser dem eller frågar vilka de är. Därför är det klokt att gå ihop med dina grannar och starta en grannsamve­rkan. Enligt Brottsföre­byggandet rådet kan en fungerande grannsamve­rkan sänka inbrottsri­sken med upp till 26 procent. För att komma igång i området där du bor kan du kontakta polisen genom att ringa 114 14. Polisen kommer att se till att du och dina grannar får den kunskap och hjälp ni behöver för att komma igång.

Du kan också ta hjälp av märk-dna, som är en ny metod att märka stöldbegär­liga ägodelar. Märk-dna är en vätska som du penslar på dina saker. Vätskan innehåller ett unikt dna vilket gör att värdesaker­na kan spåras tillbaka till dig. Märk-dna är osynlig och kan inte tvättas bort. Produkten har kvalitetss­äkrats och godkänts av Polisen och Polismyndi­gheten samt Nationellt Forensiskt Centrum (NFC).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden