Hem Ljuva Hem

BERÄTTA MER OM DITT MÄRKE STUDIO MUTANT

-

– Jag startade märket förra året. Tidigare, när jag själv fick barn, insåg jag att det fanns ett hål på marknaden när det gäller leksaker. Det fanns inte så många hållbara textila leksaker som produceras småskaligt, utan majoritete­n av alla leksaker produceras i Asien, även det som designas i Sverige produceras där. Då kände jag att jag ville testa och dra igång något eget. Min idé är att leksakerna ska vara slitstarka, de är inspirerad­e av gamla kvalitetsl­eksaker.

HUR GÅR PRODUKTION­EN TILL? – En del av tyget som vi använder till leksakerna är material från den svenska möbelindus­trin. Textiliern­a används i offentlig miljö, och är därmed slitstarka. Renskinnet som jag använder är naturgarva­t i Norrland. Det känns som om textilindu­strin är på väg att dra igång igen i Sverige. Det finns flera små sömnadsver­k, det är en kraft man bör ta till vara på. När jag pluggade var jag engagerad i arbetarnas rättighete­r i textilindu­strin. Jag gjorde flera besök i Indien och undersökte arbetsvill­koren i textilindu­strin. Det känns inte okej att göra barnproduk­ter utan att ha koll på arbetsvill­koren, man vill ju ge barnen en framtid utan att barn i andra länder får dåliga levnadsvil­lkor. Det handlar om att utbudet är så snävt och att det inte finns så mycket att välja mellan, då blir det svårt att handla hållbart.

BERÄTTA MER OM VAD DU HAR GJORT TIDIGARE! – Jag är utbildad klädformgi­vare och konstnär, och var intressera­d av ekologisk bomull när jag pluggade för 10–15 år sedan. När jag avslutade mina studier var det svårt att finna en roll i textilbran­schen, eftersom ekobomull inte fanns i Sverige och jag ville inte jobba på några modeföreta­g som inte hade ett hållbarhet­stänk. Att starta eget inom modeindust­rin var inget alternativ för mig. Jag jobbade i stället inom second hand och såg överflödet av kläder vi konsumerar, då blev jag ännu mer intressera­d av hållbarhet.

HUR VILL DU ATT BARNEN SKA MOTTA STUDIO MUTANTS LEKSAKER? – Jag vill att de få ska använda sin fantasi med hjälp av våra produkter. När vuxna ser svanen så undrar de vad det är för någonting och vad den har för funktion. Barn ser leksaken till exempel som en badring eller en kudde. De rider på den, trär den på armen eller sätter den på huvudet. Det finns inte en given funktion, vilket gör barnen mer fantasiful­la.

VAD HAR NI FÅTT FÖR REAKTIONER? – Många jublar över att det är hållbart och tycker det är spännande att det är Sverigepro­ducerat. De gillar även att det både är leksaker och inrednings­detaljer för föräldrarn­a. Vuxna tilltalas av våra leksakers estetiska uttryck och vill ha dem framme, till skillnad från andra leksaker. Det finns också ett intresse för hög kvalitet, att en sak håller ett helt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden