Hem Ljuva Hem

VÄLJ RÄTT BLANDNING

-

Säg den som inte vill ha en välskött gräsmatta på tomten. Det gröna gräset är inte bara en fröjd för ögat utan även en lättskött och slittålig yta för lek och umgänge. Dessutom ökar en välskött trädgård värdet på ditt hus – ännu en anledning till att så, vattna och klippa gräset till en härligt grönskande matta.

Men hur anlägger man den bästa gräsmattan? Som vanligt när det gäller trädgård och anläggning handlar det om att göra jobbet under rätt årstid och med ett noggrant förarbete. Och bästa tiden för nysådd är på hösten, menar Anette Johansson, produktche­f på Weibulls.

– Då är jorden varm och du har naturlig fukt i klimatet. Väljer du att anlägga gräsmattan på våren måste du sköta vattningen noga och se till att inte groende frön torkar ut. Och sommaren är för torr.

Exakt var förarbetet ska börja beror på tomtens och markens förutsättn­ingar. Men anlägger du en ny gräsmatta bör du först förvissa dig om att marken inte är vattensjuk. I så fall måste du börja med att leda bort vattnet genom dikning. Om marken är redo för gräsmattan handlar det mest om att förbättra jorden.

– Rätt jord är en förutsättn­ing för att lyckas. Har du sandjord ska du lägga på mellan tre och sex centimeter torvmull. Om underlaget är styv lerjord behöver den luckras upp och blandas med grov sand och barkmull. Och oavsett vilken jord du har bör du blanda in gödsel. Bortsett från om du köper gräsmattej­ord, då ingår gödsel från början. När jorden är förbättrad är det dags att köpa gräsfröbla­ndning. Vilket kan vara lättare sagt än gjort. Det finns en uppsjö produkter att välja bland.

– Fundera på vilken typ av gräsmatta du vill ha innan du väljer frö. Blandninga­rna är nämligen anpassade för olika miljöer och ger gräsmattan olika egenskaper. Vissa blandninga­r är perfekta för robotgräsk­lippare, medan en tätvuxen gräsmatta kan konkurrera mot ogräset. Och en långsamväx­ande gräsmatta gör att du slipper klippa så ofta. Kom också ihåg att blan-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden