Hem Ljuva Hem

GÖDSLA NÅGRA GÅNGER PER ÅR

-

da om fröerna i förpacknin­gen. Vid transport kan de tyngsta fröna sjunka mot bottnen i förpacknin­gen. Och skaffa frö i en mängd som räcker med råge.

När du har säkrat rätt fröblandni­ng och förbättrat jorden gör du såbädden jämn och slät. Du ska kunna gå på den utan att sjunka ner nämnvärt. Stabiliser­a såbädden genom att trampa till den. Eller genom att använda en gallervält med belastning. En sådan brukar gå att låna eller hyra på ett gardencent­er och i fröhandeln. Som avslutning kan du finkratta ytan så att den blir riktigt jämn.

När gräset blivit ungefär 5–7 centimeter högt är det dags att klippa för första gången. Vid nysådd är det bäst att använda en gräsklippa­re med uppsamlare. Gräsklipp som ligger kvar kan hämma tillväxten och ge fula fläckar. Klipp minst var fjärde dag för bästa resultat. Men klipp aldrig mer än en tredjedel per gång.

– När klippninge­n kommit igång börjar gräset bli kraftigare och tillväxten av utlöpare startar. Förutom att klippa och vattna är det viktigt att gödsla rätt. När du ska börja gödsla beror på när du sått gräsmattan.

– Vid höstsådd behöver du inte gödsla förrän på våren. Gödseln som redan finns i jorden räcker fram till dess. Har du däremot sått på våren startar gödslingen redan efter några klippninga­r.

Bäst är ett gödsel anpassat för gräsmattor. Sprid gödseln så jämnt som möjligt, gärna med en spridare. Vattna alltid efter gödsling eller gödsla när det regnar. Och fortsätt gödsla kontinuerl­igt. – Gärna tre gånger per år. På våren gör du första gödslingen när gräset börjar spira. På försommare­n gödslar du en gång till. Sista gödslingen gör du med höstgödsel innan vintern börjar komma. Följ förpacknin­gens rekommenda­tioner vad gäller mängden. Bor du i ett område med låga pH-värden ska du också kalka. Det gör du helst på hösten eller tidigt på våren före första gödslingen. Och fortsätt vattna efter behov. Lämpligen 20–30 mm per gång.

Mycket jobb? Inte egentligen, menar Anette.

– Många tror att gräsmattan­s underhåll är krävande och tar tid. Men det tar ofta längre tid att rensa rabatter och vattna blomkrukor. Åtminstone blomkrukor måste ju skötas nästan dagligen. En gräsmatta behöver inte så mycket.

Men den ger desto mer tillbaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden