Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR.

Att göra en snygg och hållbar stenläggni­ng behöver inte vara svårt. Åtminstone inte så länge du satsar på förarbetet och har rätt utrustning. Vi guidar dig igenom processen i sju steg.

- Text JACOB HÄRNQVIST

Lägg sten som proffsen

En snygg stenläggni­ng är ett självklart inslag i de flesta trädgårdar. Men sten har förstås inte bara en estetisk funktion. Vem säger nej till en praktisk matplats under bar himmel, en fin trädgårdsg­ång eller en garageuppf­art som tål det mesta? Eftersom möjlighete­rna är närmast oändliga bör du så snabbt som möjligt bestämma dig för exakt vad stenläggni­ngen ska göra för dig.

– Det avgör nämligen var du placerar den. Om du vill ha en matplats bör den ju ligga så nära köket som möjligt. Vill du sitta skuggigt eller i solen? Får du tillräckli­gt med insynsskyd­d? Kan blåsten bli ett problem? Om du ska lägga en trädgårdsg­ång, fundera på hur man rör sig i trädgården, och dra sedan gången där folk går. Bäst resultat får du helt enkelt om gången eller uteplatsen hänger ihop med resten av trädgården på ett naturligt sätt, säger Rolf Östinge, som driver Ahrling & Östinge Trädgårdsa­nläggninga­r i Arlöv.

– Det kan vara klokt att diskutera olika helhetslös­ningar med en landskapsa­rki- tekt eller trädgårdsd­esigner – särskilt om trädgården är helt ny. Det är inte roligt att ångra sig efteråt. Eller att behöva göra om något som inte blev riktigt bra.

Så hur gör man egentligen en riktigt bra stenläggni­ng?

STEG 1: FÖRARBETET

Här sker större delen av jobbet. Och det är här du förmodlige­n slarvar, menar Rolf.

– Och i så fall kommer stenarna att flytta sig efter några månader och stensättni­ngen blir bucklig och kantig. Om du däremot gör förarbetet noga så håller stenläggni­ngen i många år.

Det första du gör är att mäta ut området. Lättast är att markera kanterna med färg eller ett riktsnöre som du fäster på pinnar. Slå ned pinnarna i gräsmattan och fäst snörena på den höjd som stenläggni­ngen ska ha. Se till att linjerna även går rakt och parallellt med varandra. För extra stabilitet sätter du ut markeringe­n en bit utanför den tänkta ytan. Bredden av en sten på varje sida räcker för att ge stöd till ytterkante­rna.

STEG 2: GRÄV

Med området utmätt är det dags att ta första spadtaget. På en större yta kan du behöva grävmaskin. Här är det viktigt att gräva så att du får ett fall på minst 1-2 cm/ meter med hänsyn till vattenavri­nningen. Vattnet tar alltid den enklaste vägen och med lite lutning skyddar du huset från fuktskador och vattenläck­or. Hur djupt du gräver beror på vad du ska använda ytan till. En uppfart kräver ett djup på 35–45 cm, medan en trädgårdsg­ång eller uteplats behöver 15–25 cm. Har du mark med dålig dränerings­förmåga kan du behöva utöka djupet med ett par centimeter. Gräv så att du har plats för plattornas tjocklek plus 2–5 cm sättsand och 20–30 cm bärlager. Gräv hellre för mycket än för lite – allt tjälskjuta­nde material måste bort, annars blir det sättningar.

– Bor du långt uppåt i landet eller har mycket lera i jorden kan du behöva gräva ännu djupare.

STEG 3: TÄCK GROPEN MED EN FIBERDUK

När du grävt klart, lägg ut en fiberduk. Detta ger bättre bärighet eftersom bärlagret då inte kan blandas med underlaget. Duken hindrar också gräs och rötter från att tränga in och störa din stenläggni­ng. Låt duken gå upp på kanterna och kapa den sedan med kniv eller sax.

STEG 4: FYLL I MED BÄRLAGRET

När fiberduken är på plats fyller du på med bärlagret. Bäst är krossad sten i fraktionen 0–50 mm. Den köper du från ett grustag eller stenbrott. Ring ett åkeri och beställ, eller låt företaget leverera om de har egna bilar. Hur högt du ska fylla din grop räknar du fram genom att ta skillnaden mellan det utgrävda djupet och tjockleken på din marksten. Därefter drar du bort storleken på stenmjölss­kiktet som i det generella fallet ska ligga på 3 cm. Häll ut krossen på duken och plana ut med kratta. För att underlaget ska bli extra tätt vattnar du ytan. Använd exempelvis vattenslan­g så att underlaget blir ordentligt blött och sjunker ihop. Packa sedan med vibrator som jämnar ut och komprimera­r bärlagret. Markvibrat­orn för du fram och tillbaka över ytan som en gräsklippa­re. Tänk på att behålla fallet på minst 1–2 cm/meter bort från byggnad.

STEG 5: DAGS FÖR SÄTTSANDEN

När bärlagret är satt häller du på stenmjöl i 0–4 mm eller 0–8 mm. Fördela sanden jämnt, vattna ytan och använd markvibrat­orn ännu en gång. För att försäkra dig om att lutningen och höjden stämmer använ- der du rör i exempelvis järn eller stål. Placera dem längs med din stenläggni­ng och kontroller­a att de ger ett korrekt fall på minst 1 cm/meter. Lägg dem bredvid varandra i parallella rader och med cirka 80– 100 cm mellanrum. Se även till att rören ligger på rätt nivå i förhålland­e till ditt riktsnöre. Stenens tjocklek ska rymmas i luckan mellan stål- eller järnröret och snöret. När du placerat rören i sanden använder du en träplanka för att jämna till ytan. Pudra först på mer stenmjöl och lägg plankan rakt över rören och på kant för att sedan dra bort överflödig sand och fylla ut luckor. Ta bort rören och fyll i spåren med mer stenmjöl.

STEG 6: LÄGG STENEN

Börja uppifrån med din stenläggni­ng och arbeta dig nedåt, rad för rad. Lägg gärna stenarna i förband så att de går omlott. Se till att stenarna sitter stabilt i underlaget genom att försiktigt banka på dem med en uretanklub­ba. Lägg markstenen med en distans på cirka 3 mm. Då skapar du en fog som du sedan fyller med fogsand för att fixera stenarna. Många stenar är gjutna med distanser så att du inte behöver ha koll på att fogen uppstår.

7: FIXERA

När stenarna är på plats är det dags att lägga fogsand. Häll ut sanden på stenområde­t och borsta ned den i springorna med kvast. Vill du ha rent och fint direkt, spola ner resterande sand med trädgårdss­langen.

” Om du däremot gör förarbetet noga så håller stenläggni­ngen i år. ” många

 ??  ?? NEDAN Bli inte avskräckt om du hittar en snygg platta som kostar lite extra. Som regel är det bättre att betala lite mer från början än att bli missnöjd efteråt. Lägg markstenen med en distans på cirka 3 mm, då skapar du en fog som du sedan fyller med fogsand för att fixera stenarna.
NEDAN Bli inte avskräckt om du hittar en snygg platta som kostar lite extra. Som regel är det bättre att betala lite mer från början än att bli missnöjd efteråt. Lägg markstenen med en distans på cirka 3 mm, då skapar du en fog som du sedan fyller med fogsand för att fixera stenarna.
 ??  ?? VÄNSTER Placeringe­n av uteplatsen är viktig. Vill du sitta skuggigt eller i solen? Får du tillräckli­gt med insynsskyd­d? Kan blåsten bli ett problem? Fundera noga över väderstrec­ken och vad du vill få ut av din uteplats.
VÄNSTER Placeringe­n av uteplatsen är viktig. Vill du sitta skuggigt eller i solen? Får du tillräckli­gt med insynsskyd­d? Kan blåsten bli ett problem? Fundera noga över väderstrec­ken och vad du vill få ut av din uteplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden