Hem Ljuva Hem

Modernt kedjehus strandnära med läge

När Evelina och Rickard fick sitt första barn bestämde de sig för att flytta från city. I deras nya drömboende blev Evelinas nyvunna odlingsint­resse en utmaning då huset inte har någon trädgård. Skam den som ger sig – med kreativa lösningar och en härlig

- Text LOTTA JANSSON Foto ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

När äldste sonen föddes längtade både Evelina och Rickard bort från stan. Den första flytten gick till Solna, ett nybyggt område som mest kändes som en byggarbets­plats under den tid de bodde där. Men det var där Evelinas växtintres­se kom till liv. Hon var mammaledig och med den extra tiden hemma växte intresset för trädgård och odlingar. Som den stadsmänni­ska hon är trodde hon inte att trädgårdsi­ntresset skulle bli så stort.

Det kändes aldrig riktigt rätt i Solna, så två år senare var det åter dags att packa ihop bohaget och flytta. Utöver att trädgården fick mycket tid så hann Evelina även söka efter drömboende­t på Hemnet. Om drömboende­t var ett nytt hus, en tomt eller ett gammalt renovering­s objekt var inte givet. De ville till vattnet men ändå ha närheten till stan, så när ett av de nybyggda kedjehusen blev till salu slog de till.

Vi tycker båda två om att laga mat och att ha gäster hemma. Sommartid blir det många middagar på om.” takterrass­en och här samlar vi dem vi tycker

Tjugo minuter från Stockholm men ändå precis vid vattnet kunde inte passa bättre.

De förra ägarna hade bara hunnit bo i huset i sex månader så allt var i gott skick när de tog över. Sovrummet har de målat om och även lagt in en heltäcknin­gsmatta i, men i övrigt var allt som de ville ha det.

Husen är byggda 2014 och totalt ingår åtta hus i bostadsrät­tsförening­en. Trots att de har en helt annan byggnadsst­il än resten av området smälter de in fint. Husen ligger i ett gammalt område med vackra trähus och för att kunna bygga dem kräv- des mycket sprängning och planering. De är arkitektri­tade och är mycket gediget byggda med bra materialva­l. Nedanför husen finns en brygga där alla har varsin båtplats och i och med att de bor utanför slussarna kommer de snabbt ut i skärgården när de ger sig av med båten. På bryggan har föreningen ett ute-spa och en sjöbod med egen liten strand.

– Det är en bra gemenskap, vi hjälps åt med barnen när det behövs och närheten till stan, skola och förskola är perfekt, berättar Rickard.

Det är en bra gemenskap, vi hjälps åt med barnen när det behövs och närheten till stan, skola och förskola är perfekt.

ODLAR I PALLKRAGAR

Att utveckla och fortsätta med trädgårdsi­ntresset när man har ett hus utan tomt har blivit den stora utmaningen. En av de saker de föll för när de hittade huset var den härliga takterrass­en och det är här Evelina har fått utlopp för sitt odlingsint­resse och i stället för att starta projekt inomhus går hon gärna ut och odlar eller planterar.

– Vi älskar projekt och har totalrenov­erat alla boenden vi haft, men vi behövde varken renovera vårt förra hus eller det vi bor i nu, så nu har min odlingsman­i tagit över, säger Evelina med ett leende.

Redan i februari och mars börjar hon så frön och allt eftersom de växer till sig breder de ut sig i plastlådor som är placerade i trappan upp till takterrass­en. Evelina beställer gärna fröer eller tar en tur till plantskola­n för att få inspiratio­n och hitta nya, spännande sticklinga­r.

Från början drömde Evelina om att bygga ett orangeri på takterrass­en, men det är ett projekt som inte går att få bygglov för. I stället har hon satsat på pallkragar och krukor och för att få plats med så mycket som möjligt jobbar hon gärna på höjden. Här samsas kryddor, blommor, växter, bär och grönsaker i en härlig blandning. Om Rickard inte hittar Evelina är det ett säkert kort att gå upp på terrassen och där hitta henne med en spade i handen. Pojkarna tycker att mammas odlingar är spännande och hjälper gärna till att plantera. Att kunna plocka godsaker i pallkragar­na är inte heller helt fel.

På markplan har familjen en liten altan och mot husväggen står några fler pallkragar på rad, mot den varma väggen trivs tomater och andra grönsaker. Flera av pallkragar­na har spaljéer där odlingarna eller växterna kan klättra. För att skydda grödorna mot sniglar har Evelina koppartejp eller sandpapper som fungerar riktigt bra.

MIDDAGSBJU­DNINGAR PÅ TERRASSEN

Sedan nio år tillbaka jobbar Evelina som flygvärdin­na, ett jobb som gör att hon är borta flera dagar i sträck vintertid men under sommaren är det mest dagsflygni­ngar. Hennes jobb, som hon älskar, ger henne möjlighete­n att köpa hem spännande inredning, matvaror och ovanliga ingrediens­er. Då matlagning är ett stort intresse odlar hon ovanliga kryddor som hon sedan kombinerar med ingrediens­er hon köpt under sina resor. Att besöka matmarknad­er och mataffärer i andra länder gör hon gärna, oavsett om hon reser i jobbet eller tillsamman­s med familjen.

– Vi tycker båda två om att laga mat och att ha gäster hemma. Sommartid blir det många middagar på takterrass­en och där samlar vi dem vi tycker om, säger Evelina. Det är inte bara mina odlingar som ryms på terrassen, vi har även olika sittgruppe­r för att kunna skapa ett skönt häng med våra vänner, fortsätter hon.

Huset är välplanera­t och familjen uppskattar att det finns rymliga ytor där många kan umgås. När det gäller inredning är hemmet i ständig förändring, här byts saker ut då Evelina tröttnar ganska lätt. Inspiratio­nen kommer från Pinterest, tidningar, resor och Instagram och i hemmet finns allt från loppis till modernt.

Vi älskar projekt och har totalrenov­erat alla boenden vi haft, men vi behövde varken renovera vårt förra hus eller det vi bor i nu, så nu har min odlingsman­i tagit över.

RESOR GER INSPIRATIO­N

En del saker tas med hem från resor, ibland blir det inte så bra när det väl kommer hem men då lägger hon ut det på Blocket och hittar kanske något annat där. Det behöver inte handla om att göra stora förändring­ar utan det är ofta små detaljer, som att variera kuddfodral eller ljuslyktor. Med sprayfärg förändrar Evelina gärna något hon hittat.

Det kan gå undan i svängarna i familjen, stora beslut kan tas fort och inte sällan kan Evelina passa på att göra om hemma om hon har ledigt några extra dagar eller om Rickard är bortrest. Rickard är sedan flera år i kosmetikab­ranschen och även han reser en del. Så här kan fredagsmys­et bli på en tisdag och de försöker hitta stunderna då hela familjen kan samlas. Evelinas jobb med ständiga resor, nya hotell och Rickards kunskap i sin bransch gör att de nu tillsamman­s har ett företag där de tar fram hårvårdspr­odukter till hotell och privatpers­oner.

Kanske är det den perfekta tomten de fortfarand­e drömmer om, men än så länge har den inte dykt upp. Rickard tycker om att rita och planera och för honom lockar det att få bygga ett nytt hus, helst på en tomt nära vattnet. Det är inget Evelina skulle tacka nej till och för henne finns drömmen givetvis om en stor trädgård där det finns plats för både en fotbollspl­an till grabbarna och hennes odlingar. Men än så länge njuter de av sitt hem och längtar efter sommaren på takterrass­en.

 ??  ?? HÖGER På bottenvåni­ngen har familjen ett allrum där barnen gärna ser på film i soffan från Ikea. Soffbordet kommer från EM Home. Ovanför soffan hänger tavlor från Moderna Museets butik.
NEDAN VÄNSTER På sängbordet står en vacker vas som följt med hem...
HÖGER På bottenvåni­ngen har familjen ett allrum där barnen gärna ser på film i soffan från Ikea. Soffbordet kommer från EM Home. Ovanför soffan hänger tavlor från Moderna Museets butik. NEDAN VÄNSTER På sängbordet står en vacker vas som följt med hem...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER OVAN Evelina dukar gärna upp på bordet från Hay om vädret inte tillåter en middag på takterrass­en. Stolarna kommer från Mio, lampan från Flos och porslinet från Mateus.
HÖGST UPP På köksön, med bänkskiva av granit, står minnen från olika resor...
VÄNSTER OVAN Evelina dukar gärna upp på bordet från Hay om vädret inte tillåter en middag på takterrass­en. Stolarna kommer från Mio, lampan från Flos och porslinet från Mateus. HÖGST UPP På köksön, med bänkskiva av granit, står minnen från olika resor...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER OVAN På markplan har Evelina en del av sina odlingar, även här i pallkragar från Plantagen. De står på praktiska skydd för att skydda altanen och koppartejp­en hindrar sniglarna från att äta upp det som odlats.
VÄNSTER OVAN På markplan har Evelina en del av sina odlingar, även här i pallkragar från Plantagen. De står på praktiska skydd för att skydda altanen och koppartejp­en hindrar sniglarna från att äta upp det som odlats.
 ??  ?? OVAN Här intas de flesta middagarna under sommaren. Matbord och stolar från Trademax och dynor från Plantagen.
OVAN Här intas de flesta middagarna under sommaren. Matbord och stolar från Trademax och dynor från Plantagen.
 ??  ?? NEDAN Olivträden ger minsann utdelning och för tankarna till varmare breddgrade­r.
NEDAN Olivträden ger minsann utdelning och för tankarna till varmare breddgrade­r.
 ??  ?? OVAN På den generösa takterrass­en har familjen möblerat med bland annat en sittgrupp från Bauhaus. Gruppen ramas in med hjälp av härliga citrusträd och hortensior i krukor.
OVAN På den generösa takterrass­en har familjen möblerat med bland annat en sittgrupp från Bauhaus. Gruppen ramas in med hjälp av härliga citrusträd och hortensior i krukor.
 ??  ?? NEDAN Vid entrén är det inte fel att ta en kopp kaffe och eftersom familjen har flera sittplatse­r finns det alltid någonstans där solen värmer som skönast.
NEDAN Vid entrén är det inte fel att ta en kopp kaffe och eftersom familjen har flera sittplatse­r finns det alltid någonstans där solen värmer som skönast.
 ??  ?? Familjens hus sett från vattnet.
Familjens hus sett från vattnet.
 ??  ?? NEDAN Föreningen­s brygga med tillhörand­e strand, sjöbod och ett skönt ute-spa.
NEDAN Föreningen­s brygga med tillhörand­e strand, sjöbod och ett skönt ute-spa.
 ??  ?? NEDAN Hyllan Expedit från Ikea rymmer mycket av Olivers leksaker. Bilderna ovanför hyllan har Evelina skurit ut i vinylplast.
NEDAN Hyllan Expedit från Ikea rymmer mycket av Olivers leksaker. Bilderna ovanför hyllan har Evelina skurit ut i vinylplast.
 ??  ??
 ??  ?? LÄNGST TILL VÄNSTER Lekmattan från H & M Home i Olivers rum är populär. Randiga förvarings­lådor kommer från Sia och leksakspås­en från Tell Kiddo.
VÄNSTER Från en luftballon­g, som Rickard har tillverkat av en lampa från Granit, har Olivers...
LÄNGST TILL VÄNSTER Lekmattan från H & M Home i Olivers rum är populär. Randiga förvarings­lådor kommer från Sia och leksakspås­en från Tell Kiddo. VÄNSTER Från en luftballon­g, som Rickard har tillverkat av en lampa från Granit, har Olivers...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden