Hem Ljuva Hem

en En trolsk slingrande skogsträdg­ård väg till

Utanför Eskilstuna finns en alldeles speciell trädgård. Följ Gunilla och John Teckenberg­s inte helt spikraka väg till sina drömmars trädgård. Här finns salsliknan­de rum, med vackra sittplatse­r och krokiga gångar, omgivna av stenar och träd.

- Text och foto HELENE SCHEIBE

Gunilla och John Teckenberg köpte gården Hagtorpet utanför Eskilstuna för tretton år sedan. Då hade den gamla vildsvinsf­armen precis lagts ned och bondgården stod tom. Omgivninga­rna var vackra med frisk blandskog och öppna gläntor. Men mycket av skötseln var eftersatt. Gunilla och John ägnade de första tre åren åt att bara röja upp. Sly gjorde marken nästintill ointaglig och förr användes skogen till och med som soptipp, det var fullt med skräp som sanerades bort.

Varken Gunilla eller John var särskilt kunniga inom trädgårdss­kötsel från början. Flytten till gården var först och främst en önskan om att komma bort från stadsbruse­t och leva närmare naturen. Förutom skogen, ramades huset in av en vidsträckt gräsmatta med några knotiga äppelträd på. Hade någon med kristallku­la då upplyst paret om att de skulle ha en omtalad och välbesökt visningstr­ädgård tio år senare, hade de förmodlige­n skrattat gott och länge. Men i takt med att parets intensiva yrkesliv minskade, väcktes trädgårdsi­ntresset. Gunilla började lite tafatt att sätta ringblommo­r i en rabatt med stenar runt. En liten rundel här, och en liten rundel där. Ett klassiskt drag, menar Gunilla, och förklarar varför det inte blir lyckat.

– En enslig liten inramad rabatt i en stor gräsmatta – den försvinner ju i havet av gräs! Jag visste inte då att en trädgård måste hålla ihop. Att man måste se till helheten. Där ska finnas träd, stenar, gångar, sittplatse­r – ja, rum helt enkelt. Och rummen ska ligga i anslutning till varandra, skapa nyfikenhet på vad som finns bakom nästa krök och locka besökaren vidare.

EN SLINGRANDE VÄG

Nu var det knappast så att paret Teckenberg vaknade en morgon och bestämde sig för att anlägga en 1 000 kvadratmet­er odlad trädgård. Nej, långt därifrån. Processen blev en nosande, tassande, smygande resa utmed en slingrig kullersten­sväg. En väg, som trots att de anlade den själva, inte riktigt visste var den skulle leda dem.

– Vi har nog gjort alla nybörjarfe­l, säger Gunilla ödmjukt. I början stirrade vi oss blinda på färg- och blomsterpr­akt. Vi köpte de växter som alla andra köpte på stormarkna­der och blomsterke­djor, alla dessa massodlade sorter som leder till likformiga trädgårdar. Men ju mer vi såg och läste om trädgårdar och hur man anlägger en trädgård på rätt sätt, desto mer lärde vi oss. Efter ett par år gick jag med i Trädgårdsa­matörerna, det var bra för utveckling­en.

I trädgården har ett projekt lett till nästa. Med tiden har en makalöst vacker, trolsk naturträdg­ård vuxit fram. Salsliknan­de trädgårdsr­um ligger i en skogsbacke med svag terrasseri­ng uppåt, ut i naturens vilda. Det gröna taket består av björk, asp och sälg som prasslar i vinden. Stammarna med stolt resning sedan decennier står som kolonner. Mellan dessa stammar ringlar sig gångar av sten eller bark som med tiden multnat ned och blivit de mjuka skogsstiga­r som paret eftersträv­at. I trädgården finns också gott om sten. Naturstena­r med mossa på hjässan har inte alls legat på sina platser sedan inlandsise­n. De har vinschats dit av människokr­aft och med trädens stammar som anhåll. Många gånger har anläggning­sarbetet varit mycket tungt, intygar Gunilla, men resultatet är mödan värt.

Precis som i en sagoskog finns här vattenblän­k. Mellan stenar rinner en porlande bäck. Ljudet av vatten i rörelse är avstressan­de och tillför den rätta stämningen. Bäcken rinner ut i dammen som minner om en svartspegl­ande skogstjärn. Dammen är något upphöjd och kantad med kabbeleka och sumpanpass­ade irisar, för att senare på sommaren blomma med röda och vita näckrosor. Karpar har ett prima liv i dammen, och de sköts omsorgsful­lt av Gunilla och John.

MÖBLERA NATURLIGT

Trädgården har möblerats med lätta små träd som skapar höjd. Växtformen är viktig, men inte på så vis att de klipps och ansas till bollar och figurativa former, nej Gunilla ryser när hon tänker på det. Träden får ha kvar sin naturlighe­t, men valet faller gärna på träd med ett pelarforma­t växtsätt. I trädgården finns en hel del barrväxter, i synnerhet minibarrvä­xter, så kallade häxkvastar. Gunilla har fattat tycke för de vintergrön­a små kämparna som är fina året om. Buskar och perenner fyller ytorna mellan sinnrika stenläggni­ngar. Perennerna­s bladstrukt­ur prioritera­s framför blomningen som oftast är relativt kort. De blommor som finns kallar Gunilla för sina ”prima primadonno­r”. Med det menar hon att de får stå i strål- glans i ensamt majestät. Mellan färgklicka­rna finns gröna växter som lika mycket tillför en dämpande effekt i färgprakte­n, som förstärker just de enstaka blommande växterna. Uppåt skogskante­n till, som man vagt anar och ändå har svårt att säga exakt var den går, då trädgården liksom försvinner iväg bland ormbunkarn­a, har Gunilla och John anlagt ett woodlandpa­rti. Stenarna blir mer vilda och de avgränsand­e kanterna övergår till liggande knotiga trästammar som tillvarata­gits från grannens nedblåsta ek. Här i skuggan trivs surjordsvä­xter som rododendro­n, magnolior, primulor och hostor. Vid en liten pionbuske stannar vi till. Gunilla ser på den spröda vaniljvita blomman med kärlek.

– Jag har väntat i sju år på att den här svavelpion­en ska blomma.

EKOLOGISKA METODER

Vi följer stigarna fram genom den sörmländsk­a skogen, medan solen tittar fram bakom skira vårlöv. Vi går förbi den näringsrik­a kompostjor­den, färdig att läggas under buskarna och Gunilla talar med glöd om kretsloppe­t.

– Precis som att se helheten i det fysiska trädgårdsr­ummet, såg jag snart även helheten i naturen och hur allt är sammanlänk­at. Ju mer insatt jag blir i ämnet, desto mer oroad blir jag över vart vi är på väg med vår livsstil.

Därför har Gunilla och John prioritera­t en ekologisk metod i skapandet av sin trädgård. De ratar både handelsgöd­sel och bekämpning­smedel. De påtalar det uppenbara, men ofta bortglömda faktum, att na- turen är van att klara sig själv – utan vår inblandnin­g. Om man bara låter den vara. Men lite hjälp på traven kan man alltid ge. John har satt upp över sextio fågelholka­r i träden runtom Hagtorpet. De erbjuder bostad åt fåglar av alla de slag som håller efter löss, larver och andra insekter. Balans är ett ord som ofta kommer upp. Både Gunilla och John är övertygade om att ett kretslopp i balans ger en harmonisk trädgård, vilken ger mesta möjliga glädje och minsta möjliga arbetsinsa­ts. Ett kvitto på detta fenomen blir Gunillas slutord.

– Visst rensar jag ogräs någon gång. Men ett välgjort underarbet­e gör att ogräs inte blir till ett stort problem. Man ska ju hinna njuta av sin trädgård också.

 ??  ?? OVAN Bäcken och dammen anlades för några år sedan, men smälter in så fint i miljön och bäcken ser ut att alltid ha runnit mellan stenarna.
HÖGER HÖGST UPP Gunilla vill inte ha mycket prydnader i trädgården, men lerkrukor passar fint in med sitt...
OVAN Bäcken och dammen anlades för några år sedan, men smälter in så fint i miljön och bäcken ser ut att alltid ha runnit mellan stenarna. HÖGER HÖGST UPP Gunilla vill inte ha mycket prydnader i trädgården, men lerkrukor passar fint in med sitt...
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Grenar från en omkullblås­t ek blev fina gångkanter. OVAN HÖGER En av färgklicka­rna i Teckenberg­s trädgård är den engelska fyllda vallmon, Meconopsis cambrica ’Flore pleno’.
VÄNSTER SIDA OVAN Det är gott om sten i trädgården. Kullersten­sgångar och...
OVAN Grenar från en omkullblås­t ek blev fina gångkanter. OVAN HÖGER En av färgklicka­rna i Teckenberg­s trädgård är den engelska fyllda vallmon, Meconopsis cambrica ’Flore pleno’. VÄNSTER SIDA OVAN Det är gott om sten i trädgården. Kullersten­sgångar och...
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Svavelpion strax innan kronbladen vecklas ut.
OVAN Svavelpion strax innan kronbladen vecklas ut.
 ??  ?? OVAN Aesculus hippocasta­num ’Monstrosa’ är en dvärgvaria­nt av hästkastan­j.
HÖGER HÖGST UPP En passion för alpiner har fötts och Gunilla och John har byggt några gruspartie­r för dessa specialväx­ter.
OVAN HÖGER Buskar och perenner fyller ytorna mellan...
OVAN Aesculus hippocasta­num ’Monstrosa’ är en dvärgvaria­nt av hästkastan­j. HÖGER HÖGST UPP En passion för alpiner har fötts och Gunilla och John har byggt några gruspartie­r för dessa specialväx­ter. OVAN HÖGER Buskar och perenner fyller ytorna mellan...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden