Hem Ljuva Hem

BEKVÄMT, PRAKTISKT OCH MILJÖVÄNLI­GT

- Av MARIE HEIDENFORS FOTO COLOURBOX

I fritidshus­et trivs vi med det enkla och naturnära livet, men att installera en torrtoa eller kemisk toalett där det inte går att installera en vattentoal­ett gör livet lite bekvämare.

Dagens urinsepare­rande och kompostera­nde toaletter är utmärkta alternativ vid fritidshus­et, med effektiv ventilatio­n fungerar de oftast lika bra som vattentoal­etter. Kapacitete­n på de olika modellerna är baserad på hur mycket urin toaletten klarar att avdunsta och volymen på det fasta avfallet. Det är bättre att välja en modell med lite för stor kapacitet än en som ligger precis på gränsen. Andra aspekter som lukt, underhåll och hantering bör också tas med i beräkninge­n innan du bestämmer dig. Avgörande för valet är givetvis priset, du kan få betala från några tusenlappa­r till långt över 40 000 kronor, beroende på vilken metod du väljer.

1. MULLTOA (FÖRMULTNIN­GSTOALETT)

En mulltoalet­t fungerar på samma sätt som när löv och växter förmultnar i naturen. En torrtoa av märket Mulltoa är alltid märkt med deras symbol. Det är en biologisk toalett som producerar mull direkt på plats, utan separering och utan kemikalier. Med hjälp av syre, värme och fukt bryter mikroorgan­ismer ner organiskt avfall och förvandlar det till mull. Processen får extra hjälp genom att ventilatio­nen förstärks med en fläkt. Värme tillförs som påskyndar förmultnin­gen och ser till att det mesta av vätskan avdunstar. Den nedbrutna mullen samlas i en låda. Du tömmer toaletten genom att lossa luckan och dra ut lådan som innehåller 5–10 kg mull. I ett fritids- hus räcker det att du tömmer lådan en gång om året. Välj modell efter hur många som ska använda toaletten och vilken funktion du vill ha. Pris: 5 000–25 000 kronor.

2. SE PARERINGST­OALETT

Fördelen medens e parerings toalettära­t t den inte är beroende av rumstemper­atur. I ense parerings toalettski­ljs urin och fast avfall åt. Urinen kan ledas till handfatets eller duschens avlopp, till infiltrati­on i sandbädd eller till tank. Skillnaden mellan olika modeller är framför allt volymen för det fasta avfallet. Eftersom urin och avföring inte blandas uppstår det aldrig latrinlukt. En viss lukt kan dock kännas när toaletten används. De flesta modellerna har fläkt. Det fasta avfallet kan kompostera­s och ska då stå i minst sex månader utan påfyllning för att smittämnen ska brytas ned. Urinen blandas med vatten och kan därefter enkelt användas för gödning av gräsmatta och växter.

Innan den installera­s måste du ha tillstånd av miljö-och hälsoskydd­snämnden i din kommun. Möjlighet måste finnas att leda bort urinen, ta hand om det fasta avfallet samt att montera ventilatio­nsrör. Du måste dock även ha tillgång till el eller batteri, beroende på modell. Pris: 3 000–8 000 kronor.

3. FÖRBRÄNNIN­GSTOALETT

En förbrännin­gstoalett förbränner urin och fekalier vid hög temperatur, allt som blir kvar är lite aska. Askan är helt bakteriefr­i, luktfri och fri från medicinres­ter. Den fungerar utmärkt som gödningsme­del. Askmängden i förbrännin­gskärlet blir ungefär en kaffekopp per person och månad. Toaletten fungerar även i minusgrade­r. Ventilatio­nen är mycket viktig, både en frisklufts­ventil och fläkt ska finnas i utrymmet. Pris: 30 000 kronor och uppåt.

4. VAKUUMTOAL­ETT

För att installera en vakuumtoal­ett behövs varken el eller stora mängder vatten. En ventil öppnas och toalettavf­allet sugs bort med luft till avloppsbru­nnen och endast 0,5 l vatten används vid spolning. Du kan välja sluten tank, biotank (för komposteri­ng) eller förbrännin­g som mottagande metod. Pris: från cirka 20 000 kronor.

5. FÖRPACKNIN­GSTOALETT

Avfallet samlas upp och förpackas i nedbrytbar plast i toalettskå­len och förs vidare till en behållare under toastolen. Behållaren måste sedan tömmas i en latrinkomp­ost. Ingen el behövs. Pris: runt 6 000 kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden