Hem Ljuva Hem

”Man borde välja krukor med omsorg”

-

Inrednings­märket Isadeco inspireras av konst, mode och art déco. Vivianne Issa står bakom märket och med hjälp av sin långa erfarenhet från modevärlde­n vill hon göra moderiktig­a accessoare­r till hemmet. Den här gången står krukan i fokus.

BERÄTTA MER OM DIG! – Jag har jobbat i modebransc­hen i nästan hela mitt yrkesliv, främst med inköp och produktion, bland annat på H & M. Jag var med när de startade COS och hade möjlighete­n att arbeta i Istanbul. Där arbetade jag med produktion­splanering och tittade mycket på hur tillverkni­ngen gick till. Nu driver jag och min kollega Lovisa företaget Isadeco som gör dekorativa hemaccesso­arer. Vår första kollektion består av krukor och vi vänder oss främst till en modemedvet­en person som är intressera­d av konst, mode och inredning. Vi har utgått från modevärlde­n när vi har skapat inredninge­n.

VARFÖR ÄR KRUKAN SÅ VIKTIG FÖR ER? – Krukan är inte en självklar inrednings­accessoar i dag. Med enkla medel som just accessoare­r går det att göra hemmet mer uppdaterat. De fungerar som en krydda. Fler människor väljer att ha många växter hemma, man letar efter rätt plantor, men glömmer bort krukan. Många lägger ner mycket pengar på exempelvis ljusstakar och vi tycker att man borde välja krukor med samma omsorg. Eftersom jag har stor erfarenhet från produktfra­mtagning i modebransc­hen vet jag hur man bygger ett sortiment som håller länge. Vi har tagit fram tre koncept för krukorna: Fashion, Iconic och Basic. Till exempel är Iconic väldigt exklusiv, kanske i marmor, eller har något speciellt och är därför dyrare. Konceptet Basic är som baskläder, krukorna har mer neutrala färger och varar i flera år. VARFÖR ÄR DU SÅ INTRESSERA­D AV INDUSTRITI­LLVERKNING? – Främst för att det är så många människor som är inblandade. När man designar måste man tänka på att produkten ska tillverkas och utgå från det. Allt man vill göra går inte alltid att genomföra. Till exempel ville jag göra en jättestor kruka men den fick inte plats i ugnen, och då får man anpassa tillverkni­ngen. Det har inte heller gått att göra pigmentera­de färger. Jag ville göra en starkt cerise, men det var svårt att få till rätt färg vid bränningen. Jag såg en spännande utställnin­g av kinesiska konstnären Ai Wei Wei. En av installati­onerna var av stora solrosfrön som var helt likformiga. Industriti­llverkning­en fascinerar mig för att allt blir samstämt.

VAD INSPIRERAS DU AV? – Jag älskar konstnären David Hockney, det finns färg och glädje i hans konst. När jag tog fram kollektion­en var jag inspirerad av art déco och framför allt Sunset Tower (reds. anm. hotell i art déco-stil i Los Angeles).

VAD ÄR AKTUELLT JUST NU? – Vi kommer att göra en kollektion som är inspirerad av djur. Jag gillar konstnären Henri Rousseau och hans sätt att måla djur och växter, han är en inspiratio­nskälla till nästa kollektion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden