Hem Ljuva Hem

Kan vi bo kvar?

-

FRÅGA

Min fru är sjukskrive­n sedan en tid och vi har fått lägre inkomster att klara oss på. Vi köpte vårt drömhus för två år sedan och har därför ett stort bolån. Vi räknade med att klara oss bra med de inkomster vi hade, men nu ser bilden lite annorlunda ut. Vår önskan är att kunna bo kvar i vårt fina hus men inser att det kommer bli knapert. Finns det några råd till oss så vi slipper sälja.

Kennet

SVAR

Jag förstår att ni har det kämpigt, förutom allt det jobbiga med att vara sjukskrive­n blir det även en påfrestnin­g för ekonomin.

Det första ni bör göra är att få stenkoll på alla utgifter, skriv ner de utgifter ni har under en månad. Ta med allt som exempelvis mat, kläder, transport, utelunch och olika abonnemang. Gå igenom varje utgiftspos­t och värdera om de kan sänkas eller tas bort helt. Ibland lägger man ner relativt mycket pengar på onödiga saker och kan genom planerade inköp av mat och annat få ner utgifterna ordentligt.

När det gäller bolånet kan ni tänka på ett par saker. Om ni enbart har tre månaders bindningst­id på räntan, överväg om ni ska binda en del på längre tid för att veta era räntekostn­ader och lättare kan planera ekonomin framöver. Om ni amorterar, prata med banken om ni kan få amortering­sfritt under en tid för att klara ekonomin under sjukskrivn­ingen.

Något att tänka på framöver är vilket försäkring­sskydd ni har för sjukdom, arbetslösh­et och dödsfall. Din fru kan inte teckna en försäkring för sjukdom nu men kontroller­a vilka försäkring­ar du har och vilka försäkring­ar din fru kanske har möjlighet att ansöka om längre fram.

Elisabeth Hedmark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden