Hem Ljuva Hem

LISA HOLMLUND, MARKNADSCH­EF PÅ KÄHRS

-

VILKA GOLV ÄR STORA JUST NU? – Vi ser en efterfråga­n på så matta ytor som möjligt. Vår nya ultramatta lack har tagits emot väldigt väl. Den ger nästintill ett obehandlat intryck och med en fantastisk känsla, som nysågat timmer. Den ger en matt känsla men har lackens egenskaper och kräver därmed inte samma underhåll som ett oljat golv.

Vita nyanser har varit populära länge och nu kommer även det gråa, både i varma och kalla toner. Men det ska inte vara heltäckand­e utan med bibehållen naturlig känsla. Om ett par år tror jag vi kommer börja se mörkare nyanser som brunt och mörkare grått. Det finns också en stark trend i mönster som fiskben och holländskt mönster.

VAD BÖR MAN VÄLJA NÄR MAN SKA KÖPA GOLV TILL HALL OCH KÖK, DÄR DET KRÄVS LITE MER SLITSTARKA YTOR? – Det går utmärkt att välja trägolv till hall och kök. Se till att ha en dörrmatta så att golvet skyddas från grus och vatten utifrån. Om man vill kan man lägga en matta under diskbänken, där man står och går mest. Tänk på att alltid torka upp om du spiller, det gäller trägolvet i alla rum. Till sist, tänk på att de allra ljusaste och mörkaste golven är mer känsliga. Speciellt i hall och kök.

VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER GOLV TILL SITT HUS? – Ett trägolv tillför värme till ditt hem som inget annat golvmateri­al gör. Vi säger ibland att trägolvet är hemmets största möbel och tar man hand om det håller det sig fint i många år framöver. Trägolv i ren sortering, med få färgskilln­ader och kvistar, är mer känsligt för hur man upplever det dagliga slitaget. Ett mer rustikt golv sväljer mer, till exempel intrycksmä­rken, barnleksak­er eller hundklor. Fundera gärna ett varv extra när det gäller golvet. Att måla eller tapetsera om är enklare än att byta golv så det kan vara värt att ägna lite extra uppmärksam­het åt golvvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden