Hem Ljuva Hem

KERSTIN LAGERLÖF, MARKNADSCH­EF PÅ TARKETT

-

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA VÄLJA GOLV TILL SITT HUS? – Golv är en viktig del i inredninge­n, både vad gäller design och funktional­itet. Vilket golv man väljer spelar stor roll för helhetsint­rycket i ett rum. Golvet har också betydelse för det vardagliga livet i och med att vissa golv är lättare att städa och sköta än andra.

Mitt tips vad gäller utseendet på golvet är att man absolut ska välja något man tycker om och som passar ihop med väggar och övrig inredning. Gör gärna moodboards med bilder på väggfärg, tapet, tyger, möbler och golvet för att se att helheten ser snygg ut.

Golvet kan antingen förstärka och matcha övriga färger eller också kontraster­a. Ett vitt golv mot svart matsalsbor­d eller ett svart golv mot vit soffa skapar kontrast medan ett mönstrat trägolv mot en mer minimalist­isk inredning gör att golvet får en vacker huvudroll.

Vilket golvmateri­al man ska välja beror på rummet och hur familjesit­uationen ser ut. I en hall brukar det vara bra med ett slitstarkt laminat- eller vinylgolv. I en barnfamilj­s kök brukar det också vara bra med ett praktiskt vinylgolv. I ett vardagsrum väljer de flesta ett parkettgol­v och då kan det vara en bra idé att satsa på ett mer exklusivt och tidlöst golv som håller länge.

ÄR DET NÅGRA RUM SOM MAN SKA TÄNKA ANNORLUNDA KRING ÄN RESTEN AV HUSET? – I kök, hall och barnrum brukar det vara viktigt med ett lättskött och praktiskt golv som ett laminat- eller vinylgolv. I badrummet ska man förstås följa regler för vilka material som passar i den miljön. Ett vattentätt vinylgolv är till exempel extremt praktiskt och hygieniskt.

HUR SER GOLVTRENDE­RNA UT UNDER 2018? – Vi ser flera olika trender framöver. Mönstrade golv kommer starkt på alla material, vi ser det på både trä, laminat och vinyl. Golvet får ta plats på ett personligt och kreativt sätt. Det holländska rutbrädemö­nstret på trägolv (vi kallar dessa golv Noble Collection) är ett exempel, och fiskbensmö­nstret Manor Oak är ett annat. De Marockoins­pirerade mönstren som återfinns på vinylgolv är andra exempel. En annan trend är fortfarand­e det naturliga, enkla och hållbara; vackra trägolv med breda plank, vit- eller grålaserad­e med en yta som behandlats med hårdvaxolj­a och där träets naturliga variation av kvistar, märken och färger syns ganska tydligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden