Hem Ljuva Hem

Influenser

- Marie Heidenfors chefredakt­ör

Både när det gäller klädstil och inredning vill de flesta få till en personlig look. En del vill stå ut i mängden, andra vill synas mindre, men ingen vill väl vara en dussinvara eller bo i en slätstruke­n miljö som inte känns välkomnand­e.

Även om vi försöker undvika att bli påverkade av trender så är det nästintill omöjligt. Vi influeras konstant av vår omvärld, världshänd­elser, musik, resor, film – och det som ligger i luften helt enkelt. Så har det varit förr och så är det nu. Skillnaden är förstås att med dagens teknik går allting snabbare och många stilar och trender märks samtidigt. Som tur är kan vi själva hämta inspiratio­n från alla stilar och alla epoker och plocka ihop det vi gillar bäst, oavsett om det är rockabilly eller gustavians­kt som får oss att trivas bäst.

Storblommi­ga tapeter och guldglänsa­nde detaljer är tydliga inrednings­markörer lagom till 2018. En känsla av lyx och en ombonad miljö med sammet, broderier och mjuka soffor är helt rätt. Samtidigt är hållbarhet och smarta miljöval ledord i allt högre grad. Det är viktigt att veta vad, var och hur när det gäller material och arbetsvill­kor, både med textilier och möbler. Second hand kan betyda allt från Myrorna till Bukowskis, att inreda med möbler och prydnader med lite patina skapar intressant­a möten mellan nött och nytt.

Vi har hittat några tydliga strömninga­r och färgtrende­r som vi säkert kommer att få se leta sig in i våra svenska hem. De målade ytorna är dovare och tygerna är mer stormönstr­ade. Än en gång – tekniken gör det som förr var svårt, eller omöjligt att åstadkomma, lätt och allmänt åtkomligt.

Ett exempel är de nya möjlighete­rna med belysning. Enkelt och självklart, miljösmart och riktigt kul är det med alla nyheter, när man väl fått grepp om vad det handlar om. Och vilka fina lampor det finns, titta på sidan 66 och framåt.

Julen står snart för dörren och vi längtar efter julefrid. December är ofta en hektisk månad men också en rolig tid på året då stämningen är på topp tack vare alla festlighet­er. Det finns inga måsten, varken när det kommer till inredning eller julfirande, gör det som känns bäst för dig, det brukar bli mest lyckat.

God jul!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden