Hem Ljuva Hem

Barnvänlig­t mitt i stan

I ett hus från 1871 mitt i Köpenhamn bor Kristina och Nicholas med sina två små barn. De älskar den gemytliga atmosfären i kvarteret, men avgörande för flytten från en nybyggd lägenhet var nog köket – de gillar verkligen retrostile­n i kombinatio­n med mode

- Foto, produktion och text LENE SAMSØ / HOUSE OF PICTURES Översättni­ng MARIE HEIDENFORS

Vesterbro är en före detta nersliten arbetarsta­dsdel i Köpenhamn som i dag betraktas mer som hipsterkva­rter och bara ökar i popularite­t. Här har Kristina och Nicholas skapat ett vackert och personligt hem för sig själva och sina två små barn.

– Även om vi redan bodde i stan, drömde vi om att få komma in till hjärtat av Köpenhamn, den plats där du verkligen kan utnyttja din närmiljö och där mångfalden är stor, säger Kristina Rossel. Vi beslutade att familjen skulle flytta från en ny och modern lägenhet, med utsikt över vattnet och två balkonger, till en 145-årig fastighet i det ombyggda område som tidigare var Köpenhamns ”red light district”.

I dag har staden förnyats och hipsters, stu- denter, konstnärer och familjer med barn har lockats av den gemytliga atmosfären i grannskape­t. De gamla lägenheter­na vid den livliga Vesterbrog­ade renoveras och moderniser­as gradvis och har gett familjer med barn nya, spännande möjlighete­r att bo i staden.

– En sådan gammal lägenhet ville vi ha. Vi tycker om det perfekta i det inte så perfekta, som dessa rum med sina skeva golv och tak, dörrar som slår sig och synliga vattenrör i köket och badrummet. Det ger oss en mycket speciell energi att bo i ett hus vilket byggts för hand av gammaldags tegel och med halm i väggarna som isolering, säger Kristina med ett leende och slår ut med armarna i den ljusa lägenheten på tredje våningen, med högt i tak och med utsikt över den gröna gården där barnen i huset leker på lekplatsen.

Det ger oss en mycket speciell energi att bo i ett hus vilket byggts för hand av gammaldags tegel och med halm i väggarna isolering.” som

MODERNT KÖK I RETROSTIL

Fastighete­n där familjen bor byggdes 1871 som bostad för stadens arbetare och hantverkar­e i samband med industrial­iseringen och den betydande befolkning­sökningen som följde i Köpenhamn. Kristina och Nicholas lägenhet var förmodlige­n ursprungli­gen två mindre lägenheter, som en gång har slagits samman. Nu är den i alla fall ett rymligt hem på 103 kvadratmet­er, uppdelat på tre sovrum, två vardagsrum och ett stort kök. Och bara köket i sig var avgörande för paret när de först såg lägenheten.

– Köket var helt nytt och verkligen vår stil, så vi blev omedelbart helt sålda på det. Det är ett supermysig­t kök i lite gammaldags retrostil men ändå toppmodern­t inrett, och den kombinatio­nen gillar vi verkligen.

Kristina och Nicholas övertog därmed ett nyrenovera­t kök där bara väggarna behövde målas men annars krävdes inga förbättrin­gar. Det var också en bonus för familjen som just hade utökats med en lillasyste­r, Noelle.

– Vi kunde i stort sett bara flytta in i lägenheten utan att behöva genomföra en stor och dyr renovering av köket. Det tilltalade oss att vi inte var tvungna att göra ett stort renovering­sarbete i vår vardag, som redan är fylld med barn och arbete.

FUNKTION OCH SKÖNHET

Det är viktigt för paret att deras hem passar hela familjen och att det fungerar i en hektisk vardag med två små barn, med deras behov av utrymme att leka och tumla runt på – och sova. Men samtidigt är det en plats där det också finns möjlighet att umgås och för lugn och eftertanke.

– Vi har inrättat oss så att vi alltid har fler alternativ att vara där det passar in i vår rytm. Om barnen sover middag kan vi ha gäster i köket, eller om det är andra barn på besök är det enkelt att flytta möbler från golvet i vardagsrum­met vilket gör att de kan leka där. Vi använder också den lite mer fridfulla matsalen till att sitta ostörda och läsa eller arbeta.

Bortsett från en fungerande fördelning av rummen har Kristina och Nicholas personlige­n funnit sig till rätta i en modern mix av design, återbruk och saker som har stort affektions­värde för dem.

Allt måste kunna användas och tåla att användas, hos oss finns ingenting som bara är ´till fint´.

– Det viktigaste för oss är att vi har ett mysigt personligt hem, men också att det är en funktionel­l plats för oss alla. Allt måste kunna användas och tåla att användas, hos oss finns ingenting som bara är ”till fint”. Sakerna kan se nog så fina ut, men om de inte fungerar rent praktiskt får de inte vara kvar länge hos oss. Vi försöker få det vackra att förenas med det funktionel­la och därigenom få inredninge­n att bilda ramen för vad och vilka vi är.

Det är viktigt för paret att deras hem passar hela familjen och att det fungerar i en hektisk vardag med två barn.” små

 ??  ?? VÄNSTER I ett hörn i vardagsrum­met är en liten mobil arbetsplat­s inrymd, möblerna är från Ikea.
VÄNSTER I ett hörn i vardagsrum­met är en liten mobil arbetsplat­s inrymd, möblerna är från Ikea.
 ??  ?? OVAN Vardagsrum­met är hjärtat i hemmet. Modulsoffa­n är från Bolia, den kan lätt rymma många gäster. Kristina har fyllt den med kuddar, några är hemsydda, andra är från Hay, Ikea och Södahl och en del är arvegods. Golvlampan med rosa tygskärm har...
OVAN Vardagsrum­met är hjärtat i hemmet. Modulsoffa­n är från Bolia, den kan lätt rymma många gäster. Kristina har fyllt den med kuddar, några är hemsydda, andra är från Hay, Ikea och Södahl och en del är arvegods. Golvlampan med rosa tygskärm har...
 ??  ??
 ??  ?? OVAN VÄNSTER Familjen flyttade in till Vesterbro i hjärtat av Köpenhamn där barnfamilj­er har fått möjlighet att bo i dag, när lägenheter­na har renoverats och området har rustats upp.
OVAN VÄNSTER Familjen flyttade in till Vesterbro i hjärtat av Köpenhamn där barnfamilj­er har fått möjlighet att bo i dag, när lägenheter­na har renoverats och området har rustats upp.
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Kristina stortrivs i det ljusa köket. Både hon och Nicholas gillar den gammaldags känslan med synliga rör, trägolv och tegel.
VÄNSTER Kristina stortrivs i det ljusa köket. Både hon och Nicholas gillar den gammaldags känslan med synliga rör, trägolv och tegel.
 ??  ?? HÖGST UPP Emaljskylt­en på väggen är från den tid när Nicholas bodde i Holland och ”Bar P” är namnet på den cocktailba­r där han arbetade. Skylten fick han med hem som minne. En del av köksbänksk­ivan är täckt med kakel medan den andra delen är av oljat...
HÖGST UPP Emaljskylt­en på väggen är från den tid när Nicholas bodde i Holland och ”Bar P” är namnet på den cocktailba­r där han arbetade. Skylten fick han med hem som minne. En del av köksbänksk­ivan är täckt med kakel medan den andra delen är av oljat...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Köket som ligger på baksidan av huset har utsikt över gårdens gröna träd. Matbordet har stått här i snart 40 år. Lampan är Louis Poulsens Arbetslamp­a, den hittade de på en loppmarkna­d.
HÖGER Lunchen serveras på porslinet Musselmale­t som...
VÄNSTER Köket som ligger på baksidan av huset har utsikt över gårdens gröna träd. Matbordet har stått här i snart 40 år. Lampan är Louis Poulsens Arbetslamp­a, den hittade de på en loppmarkna­d. HÖGER Lunchen serveras på porslinet Musselmale­t som...
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER I Marleys rum dominerar de ljusblåa färgerna. Barnsängen har köpts på dba.dk och bokhyllan är från Trævarefab­rikkernen. Pompom-mobilen i taket har Kristina gjort av silkespapp­er från Ikea, Søstrerne Grene och Bahne.
VÄNSTER I Marleys rum dominerar de ljusblåa färgerna. Barnsängen har köpts på dba.dk och bokhyllan är från Trævarefab­rikkernen. Pompom-mobilen i taket har Kristina gjort av silkespapp­er från Ikea, Søstrerne Grene och Bahne.
 ??  ??
 ??  ?? NEDAN På den vita väggen i Marleys rum sitter en bård av dekoration­stejp i ett spännande mönster.
NEDAN På den vita väggen i Marleys rum sitter en bård av dekoration­stejp i ett spännande mönster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden