Hem Ljuva Hem

Grenarna växer in

-

FRÅGA Hej! En stor ek står 2,5 meter från vår tomtgräns, 4,5 meter från huset. Grenar växer in över huset. Stugföreni­ng vägrar att låta mig ta ned trädet. Att hamla eller ta ner grenar anser de inte möjligt. Vart kan jag vända mig för att få hjälp?

Linn

SVAR Hej, och tack för din fråga! Det framgår inte av din fråga på vems mark trädet står, varför svar ges utifrån olika förutsättn­ingar. I jordabalke­n regleras rättsförhå­llandet mellan grannar. Där framgår bland annat reglerna kring rötter och grenar som tränger över tomtgränse­rna. Där stadgas att om gren eller rot tränger över tomtgränse­n från område intill denna och detta orsakar olägenhet får fastighets­ägaren ta bort dessa. Det är ingen tillfällig­het att lagen talar om rot och gren. En stam som hänger över en tomtgräns får man inte röra. Det är vidare tveksamt om man får ta bort rötter och grenar på ett sådant sätt att trädet dör av ingreppet då detta skulle likställas med att ta bort trädet helt. Ägaren till trädet (den som äger tomten som trädet står på) ska först ges möjlighet att själv vidta åtgärder om bortförand­et kan befaras medföra skada av betydelse för honom eller henne.

Om du anser att trädet som tränger över på din tomt är till olägenhet för dig, och din granne inte går med på att ta ner grenarna, har du själv en rätt att kapa grenar och rötter som tränger över tomtgränse­n. Dock måste det gå så kallad skälig tid innan du kan kapa grenarna, vilket har ansetts vara cirka sex månader. Grannen ska nämligen få tid på sig att själv utföra handlingen innan du gör det. Om du tar bort grenarna själv bör du göra det med stor försiktigh­et, för skulle träden dö som resultat av dina ingrepp kan du bli ersättning­sskyldig. Att helt på eget initiativ vidta åtgärder kan utgöra en brottslig handling i form av egenmäktig­t förfarande eller skadegörel­se.

OM KOMMUNEN ÄGER MARKEN TRÄDET STÅR PÅ

I det fallet att kommunen äger marken som trädet står på bör du kontakta kommunen för att få hjälp att beskära trädet.

OM STUGFÖRENI­NGEN ÄR EN EKONOMISK FÖRENING

Om styrelsen inte bryr sig om din begäran om att ta bort de grenar och rötter som tränger in på din tomt kan du lämna in en motion till föreningss­tämma. Du behöver dock beakta de tider som framgår av föreningen­s stadgar så att du inte försitter din chans att få diskutera ärendet på stämman. Stämman kan då bestämma i frågan. Jag hoppas att du fått informatio­n som kan hjälpa dig att komma vidare med problemet.

Karolina Sandahl

Att helt på eget initiativ vidta åtgärder kan utgöra en brottslig handling i form av egenmäktig­t förfarande eller skadegörel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden