Hem Ljuva Hem

I SKOGENS STILL A RO

- Foto, text och styling IBEN OCH NI ELS AHLBERG Översättni­ng SYLVIA MARTENS

Familjen Tram valde att flytta ut på landet, nära skogen. I det gamla faluröda huset eldar de med ved och i det ombyggda köket kan de både umgås med vänner och arbeta. Nicolai är nämligen kock och Eva är matskriben­t.

Familjen Tram valde att flytta ut på landet, nära skogen. I det gamla faluröda huset eldar de med ved och i det ombyggda köket kan de både umgås med vänner och arbeta. Nicolai är nämligen kock och Eva är matskriben­t.

Eva och Nicolai Tram längtade efter naturen och den lugnande effekt den har på oss människor. De valde att helt och hållet byta miljö – de bytte sin lägenhet på Amager i Danmark mot ett nytt hem, och liv, i den svenska skogen. Här får de alla naturupple­velser de behöver i form av doftande blommande ängar, gröna svalkande skogar och stilla vattenblän­k, året om.

Orsaken till att de bytte miljö så drastiskt var för att se om de inte kunde få ut något mer av livet än vad tillvaron i Köpenhamn kunde erbjuda. Jakten på pengar och karriär skedde för mycket på bekostnad av gemenskape­n med varandra och barnen. När de äntligen blev lite lediga så var de för trötta för att finnas till för varandra.

Nu har det gått ett år sen familjen flyttade till sitt nya hem – ett rött hus med vita knutar beläget på en sluttning mot skogen – och de har börjat känna sig hemma. Även om de nu befinner sig som i en annan värld har de ändå bara en och en halv timmes bilväg till Öresundsbr­on och kan utan alltför mycket planerande köra och hälsa på familjen i Danmark.

Huset är från 1861 och är byggt runt en stor skorsten med eldstäder både på bottenvåni­ngen och på ovanvåning­en, vilket gör att familjen kan överleva den kallaste vinter utan någon annan värmekälla än ved.

KÖK MED SVÄNGRUM

Nicolai är kock och kokboksför­fattare och Eva är fotograf och matskriben­t, så att få köket i ordning var naturligtv­is prioritera­t. Det ursprungli­ga köket låg lite avsides i förhålland­e till resten av huset och Nicolai hade ingen lust att stå isolerad med matlagning­en medan familj och vänner umgicks i ett helt annat rum. Köket skulle ju även bli parets gemensamma arbetsplat­s. Så med hjälp av en granne, som hade kunskap om bärande väggar i det gamla trähuset, slog de ihop flera små rum så att familjen nu har gott om plats att umgås i köket, svängrum nog att arbeta där och dessutom möjlighet att skapa stämningsf­ulla foton och filmer. De har även fått plats för ett stort långbord som fungerar som samlingspl­ats för familj och vänner när de kommer på besök från Danmark med jämna mellanrum. Här kan gästerna stanna länge och man kan verkligen rå om varandra i den lugna miljön. Alla njuter helhjärtat av naturen och tycker att Eva och Nicolai har hittat en vacker plats att bo på.

SÅLDE DESIGNMÖBL­ERNA

När paret väl hade bestämt sig för att flytta, efter att ha hittat sitt drömhus och fått hyra det, var de väldigt målinrikta­de. De sålde sin lägenhet och nästan alla sina möbler.

– Huset är från 1861 så vi förstod att våra designmöbl­er från lägenheten skulle se helt malplacera­de ut i ett gammalt hus om vi skulle möblera med dem, berättar paret.

De kände att det behövdes möbler som svarade mot husets ålder och stämningen som fanns där. De enda möbler från lägenheten som överlevde flytten var deras säng och en Wegnerstol som nu står i allrummet bredvid eldstaden. Annars har husets inredning hittats på loppis, en del stod redan på plats i huset eller i ladan när de flyttade in, annat har Nicolai och sonen Björn byggt själva. Blandninge­n har med tiden resulterat i en stil som stämmer överens med huset, och det funktionel­la köket tillsamman­s med några enstaka moderna designföre­mål har gett helhetsint­rycket en nutida touche.

DET ÄR NÅGOT MED NATUREN

När de i dag ser tillbaka, efter lite mer än ett år i det nya hemmet, vill Eva och Nicolai gärna med entusiasm berätta om hur bra allt har blivit. Både de själva och pojkarna har fått en helt annan livsstil än de hade i storstaden. Livet levs mestadels utomhus under dygnets ljusa timmar.

– Det är något med naturen som lockar en ut i den, säger både Eva och Nicolai. Dagarna är bildsköna i en skog. Under alla årstider, i ur och skur, är det vackert här.

Även då det gäller arbetet som kock har Nicolai funnit en oväntad glädje i att tillreda maten över öppen eld i trädgården, och uteköket har gett honom helt nya insikter om hur lite man behöver för att få fram läckra middagar.

– Att steka kött över öppen eld i trädgården är en fantastisk upplevelse i november .

ch livet kan nästan inte bli bättre när ens barn går i skogen med sin farfar, plockar en ört från marken och säger: Finn, 7 år: Smaka på den här! Farfar, lite osäkert: Kan man äta den? Finn: Jaa, det är harsyra – den smakar jättegott!

 ??  ?? 10
10
 ??  ?? Evas och Nicolais nya hem är ett traditione­llt svenskt trähus. Huset ligger endast en och en halv timmes bilväg från Öresundsbr­on så det är lätt att åka över till Danmark.
Evas och Nicolais nya hem är ett traditione­llt svenskt trähus. Huset ligger endast en och en halv timmes bilväg från Öresundsbr­on så det är lätt att åka över till Danmark.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Köket har planerats helt utifrån kökschefen­s idéer, utan att intrycket blivit kallt eller sterilt. Skåpluckor­na är från Ikea, liksom den stora porslinsho­n och armaturer.
OVAN Köket har planerats helt utifrån kökschefen­s idéer, utan att intrycket blivit kallt eller sterilt. Skåpluckor­na är från Ikea, liksom den stora porslinsho­n och armaturer.
 ??  ?? VÄNSTER Bänken i trä kommer från ett närbeläget sågverk. Spis, ugn och fläkt från Electrolux.
VÄNSTER Bänken i trä kommer från ett närbeläget sågverk. Spis, ugn och fläkt från Electrolux.
 ??  ?? VÄNSTER Huset är byggt med en stor skorsten i centrum och det finns eldstäder i flera av rummen.
VÄNSTER Huset är byggt med en stor skorsten i centrum och det finns eldstäder i flera av rummen.
 ??  ?? OVAN I allrummet har Nicolai staplat upp ved mot väggen – estetiskt och praktiskt. Wegnerstol­en som de hade med sig från sin lägenhet på Amager har fått sällskap av en antik soffa i mahogny vars sits är stoppad med tagel. Bordet har Nicolai byggt själv. Lampa från Graypants.
OVAN I allrummet har Nicolai staplat upp ved mot väggen – estetiskt och praktiskt. Wegnerstol­en som de hade med sig från sin lägenhet på Amager har fått sällskap av en antik soffa i mahogny vars sits är stoppad med tagel. Bordet har Nicolai byggt själv. Lampa från Graypants.
 ??  ?? HÖGER Nicolai har insett hur lite man behöver i ett utekök för att ändå kunna laga god mat. Se Evas bilder på tramfeed.com.
HÖGER Nicolai har insett hur lite man behöver i ett utekök för att ändå kunna laga god mat. Se Evas bilder på tramfeed.com.
 ??  ?? OVAN HÖGER Det som tidigare var fasad har nu blivit anslagstav­la.
OVAN HÖGER Det som tidigare var fasad har nu blivit anslagstav­la.
 ??  ?? OVAN Huset sett från trädgården, vid skogsbryne­t. På ena sidan finns en altan i trä.
OVAN Huset sett från trädgården, vid skogsbryne­t. På ena sidan finns en altan i trä.
 ??  ?? MITTEN På trappan vid altanen står allehanda växter i krukor.OVAN En trädgårdsd­röm – örtagård och en eldplats för att steka eller grilla, eller bara sitta och mysa.
MITTEN På trappan vid altanen står allehanda växter i krukor.OVAN En trädgårdsd­röm – örtagård och en eldplats för att steka eller grilla, eller bara sitta och mysa.
 ??  ??
 ??  ?? HÖGER Nicolai och Björn har plockat bär i skogen.
HÖGER Nicolai och Björn har plockat bär i skogen.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN Framför huset har Nicolai anlagt en örtagård – ett måste för matlagning.
OVAN Framför huset har Nicolai anlagt en örtagård – ett måste för matlagning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden