Hem Ljuva Hem

30-TALSHUS MED MODERN TWIST

Huset vid Trollsjön som Sonny och Maria föll för byggdes åt en lärare i folkskolan, år 1929. Arkitekton­iskt samma hus, men nu fyllt med möbelklass­iker och uppdaterat med bekvämligh­eter för en modern familj.

- Text CECILIA GRENDER Foto ANDRÉ DE LOISTED

Det första Sonny och Maria gjorde vara att måla om fasaden, som tidigare var gul, och därefter bytte de köket till en mer modern och stilren inredning. ” Hem Ljuva Hem

Varken Maria eller Sonny arbetar med design. Svårt att tänka sig, när man besöker familjens hem i centrala Eslöv. De är båda från bankvärlde­n och det var där deras vägar korsades för cirka sju år sedan, de träffades helt enkelt på jobbet. Redan från första stund kände de att de hade mycket gemensamt. Att de delar intresset för både färg, form och stil märks inte minst på deras inrednings­smak. Här tycks varje detalj vara genomtänkt utan att det för den sakens skull känns stelt och tråkigt. Med en lugn bas i vitt och många färgstarka inslag skapar inredninge­n ha-begär redan vid första anblicken.

Här syns klassiska möbler som Hans J Wegners Y-stol, Mats Theselius fåtölj från 1990 och Asplunds Tati-matbord.

Kontraster­na mellan ett gammalt hus och modern design inger en genuin känsla som känns allt annat än nyrenovera­t.

– Vi har renoverat en del. Även om vi ville skapa ett modernt hem var det viktigt för oss att husets historia med tidstypisk­a detaljer bevarades. Detta gällde nog särskilt planlösnin­gen, så den ville vi över huvud taget inte ändra på, berättar Sonny.

STORA FÖNSTER

Den förra ägaren hade lämnat över ett hus som var i mycket gott skick. Väldränera­t och med alldeles nylagda takpannor.

Det första Sonny och Maria gjorde var att måla om fasaden, som tidigare var gul, och därefter bytte de köket till en mer modern och stilren inredning. Att köket var ett rent arbetskök och inte hade någon öppen planlösnin­g hade de inga problem med. Det låg i direkt anslutning till matsalen och de uppskattar båda att de kan stänga dörren till stök och disk när de exempelvis har gäster på middag.

– Jag gillade huset direkt med alla gamla, fina detaljer och stora fönster som släppte in massor av ljus. Det jag fick tänka bort när vi tittade på huset första gången, var alla färgade väggar. Ett rum var blått, ett annat rött och ett tredje grönt. Jag gillar färg men föredrar en ljus bas och detaljer som tavlor, kuddar, mattor och blommor som färgstarka inslag, säger Maria och ler.

TUR MED KÖPET

På frågan om hur det gick till när de köpte huset blir både Maria och Sonny så ivriga att berätta att de nästan pratar i mun på varandra. De hade nämligen en otrolig tur.

Maria och Sonny bodde då i en lägenhet i ett patricierh­us i Eslöv och hade länge letat hus just runt Trollsjön här i centrala Eslöv när annonsen på huset dök upp. De bokade in sig på en visning och åkte på semester. Under semestern i Marias föräldrars hus i Conignac i Frankrike, ringde mäklaren och sa att budgivning­en var igång och huset var på väg att säljas. Paret som inte kunde ta något beslut utan att ens ha sett villan, var tvungna att dra sig ur.

Men här slutar inte historien. Efter en månad hade köpet av olika orsaker gått tillbaka och de övriga budgivarna hade gått vidare med andra objekt. Maria och Sonny blev erbjudna att köpa huset till utgångspri­set!

– Ibland ska man ha lite tur, säger Sonny och ser nöjd ut.

Både Sonny och Maria jobbar mycket och i och med att sonen Vilhelm kom till världen så blev tiden ännu knappare. Till fritidssys­selsättnin­garna hör att resa och de har därför bland annat prioritera­t bort vissa saker. Trädgården runt huset kräver minimalt med skötsel och de valde efter att ha flyttat in och blivit klara i huset att inte renovera mer på några år.

– Vi köper mycket nya möbler, vi är inte mycket för att leta på auktioner och loppisar som så många andra. Den enda gamla möbeln i vårt hus är i princip den vita skänken i matrummet som kommer från min mamma. Däremot möblerar jag ofta om och flyttar runt på saker för att få förändring. Det är lite kul med förändring ibland, säger Maria och ler.

Vi köper mycket nya möbler, vi är inte mycket för att leta på auktioner andra.” och loppisar som så många

 ??  ?? Det pampiga huset från 1900-talets början ligger med utsikt över grönområde­t vid vackra Trollsjön mitt i Eslöv. Huset ser i princip likadant ut i dag som på den bild från 30-talet som paret fått av de tidigare ägarna. Enda skillnaden är att huset på den tiden var helt inbäddat i frodig murgröna.
Det pampiga huset från 1900-talets början ligger med utsikt över grönområde­t vid vackra Trollsjön mitt i Eslöv. Huset ser i princip likadant ut i dag som på den bild från 30-talet som paret fått av de tidigare ägarna. Enda skillnaden är att huset på den tiden var helt inbäddat i frodig murgröna.
 ??  ?? Black and white heter köket från JKE Design som Maria och Sonny satte in i samband med att de flyttade in år 2011. Praktisk arbetsbänk i rostfritt beställd av en lokal plåtslagar­e. Köksbereda­re från Kitchen Aid och brödrost i rött från Dualit.VÄNSTER I matrummet står hemmets enda ärvda möbel – en vacker skänk som Maria fått av sin mamma och målat vit. Ljusstake från Ferm Living, i lampan från Gubi hänger Kay Bojesens träapa. OVAN Även i köket har paret placerat små installati­oner på temat design. Plexiboxar­na är från Hay. Djur i läder från Züny och den lilla tavlan är köpt på Olsson & Gerthel i Malmö.
Black and white heter köket från JKE Design som Maria och Sonny satte in i samband med att de flyttade in år 2011. Praktisk arbetsbänk i rostfritt beställd av en lokal plåtslagar­e. Köksbereda­re från Kitchen Aid och brödrost i rött från Dualit.VÄNSTER I matrummet står hemmets enda ärvda möbel – en vacker skänk som Maria fått av sin mamma och målat vit. Ljusstake från Ferm Living, i lampan från Gubi hänger Kay Bojesens träapa. OVAN Även i köket har paret placerat små installati­oner på temat design. Plexiboxar­na är från Hay. Djur i läder från Züny och den lilla tavlan är köpt på Olsson & Gerthel i Malmö.
 ??  ??
 ??  ?? OVAN I lampan Zettel´z, designad av Ingo Maurer, hänger både familjefot­on och semesterbi­lder. Runt matbordet Tati från Asplund står både Wegners Y-stol och CH-30. I förgrunden familjens Great Lift från Eilersen. Orange kudde från Hay, mönstrad kudde från Marimekko. Båda oljemålnin­garna är målade av konstnären Tomas Olsson, hemmahöran­de i Eslöv. OVAN På hyllan Libri från Swedese står hela samlingen av Wooden Dolls från Vitra.HÖGER Att stolar, gärna i design av Wegner, är en favoritmöb­el är inget att ta miste på. Bokhyllan är fylld med små uppseendev­äckande designstil­leben. Matta från Design House Stockholm.
OVAN I lampan Zettel´z, designad av Ingo Maurer, hänger både familjefot­on och semesterbi­lder. Runt matbordet Tati från Asplund står både Wegners Y-stol och CH-30. I förgrunden familjens Great Lift från Eilersen. Orange kudde från Hay, mönstrad kudde från Marimekko. Båda oljemålnin­garna är målade av konstnären Tomas Olsson, hemmahöran­de i Eslöv. OVAN På hyllan Libri från Swedese står hela samlingen av Wooden Dolls från Vitra.HÖGER Att stolar, gärna i design av Wegner, är en favoritmöb­el är inget att ta miste på. Bokhyllan är fylld med små uppseendev­äckande designstil­leben. Matta från Design House Stockholm.
 ??  ?? OVAN Trätrappa och väggpanel i pampig stil från husets ursprungså­r. Paret övervägde att måla allt vitt men ångrade sig i sista stund vilket de aldrig ångrat. Tavlan över öppna spisen är en gåva från Marias far. Äpple inköpt på Olsson & Gerthel. Vedkorg i modern design inhandlad på Miljögårde­n i Lund.
OVAN Trätrappa och väggpanel i pampig stil från husets ursprungså­r. Paret övervägde att måla allt vitt men ångrade sig i sista stund vilket de aldrig ångrat. Tavlan över öppna spisen är en gåva från Marias far. Äpple inköpt på Olsson & Gerthel. Vedkorg i modern design inhandlad på Miljögårde­n i Lund.
 ??  ?? OVAN Från soffan i burspråket på husets ovanvåning har man en underbar utsikt över grönskan i Trollsjöpa­rken. Den ljusblå soffan liksom brickborde­t kommer från Hay. Kuddar från Afroart. Taklampa från Tom Dixon.
OVAN Från soffan i burspråket på husets ovanvåning har man en underbar utsikt över grönskan i Trollsjöpa­rken. Den ljusblå soffan liksom brickborde­t kommer från Hay. Kuddar från Afroart. Taklampa från Tom Dixon.
 ??  ?? OVAN Lekfull inredning i sonen Vilhelms rum. På väggen en skolplansc­h från 60-talet som Vilhelm har fått av sin farbror som är kemilärare. Indiantält­et kommer från Granit. Den blå gunghästen är från Magi. Skrivbord från Ikea och stol Eiffel designad Eames. Tavlorna ovanför skrivborde­t är köpta i London.
OVAN Lekfull inredning i sonen Vilhelms rum. På väggen en skolplansc­h från 60-talet som Vilhelm har fått av sin farbror som är kemilärare. Indiantält­et kommer från Granit. Den blå gunghästen är från Magi. Skrivbord från Ikea och stol Eiffel designad Eames. Tavlorna ovanför skrivborde­t är köpta i London.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden