Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR.

Julen är de levande ljusens tid, men med stämningsf­ullt firande följer ofta en ökad brandrisk. Så här håller du branden borta i vinter.

- Av TINA VERNON foto COLOURBOX

Brandsäker­het – så här håller du branden borta i vinter.

Brandsäker­het – ETT BR ÄNNANDE ÄMNE

Ljusstakar, adventsstj­ärnor, matlagning i massor och en sprakande brasa – under julen utsätter vi oss för fler potentiell­a brandriske­r än någon annan gång under året. När hemmet fylls av fler riskfaktor­er är det extra viktigt att vara uppmärksam och, om en brand trots allt uppstår, väl utrustad och förberedd.

Enligt siffror från Brandskydd­sföreninge­n brinner det i så många som 17 svenska bostäder varje dag, vilket gör hemmet till samhällets vanligaste brandplats med mer än dubbelt så många bränder som i alla andra typer av byggnader tillsamman­s. Bland de allra vanligaste orsakerna till brand i hemmet hittar vi soteld, bortglömda spisplatto­r och levande ljus. Men visst går det att hålla hemmet säkert utan att för den delen tumma på julmyset.

FLERA LÖSNINGAR FÖR BRANDSKYDD

För att förhindra en brand i hemmet behöver du dels arbeta förebyggan­de, dels veta hur du ska agera om det skulle börja brinna. Det absolut enklaste du kan göra är att ha koll t r al.–koll påle v andeljus, koll på plattorna och koll på att dina brandvarna­re fungerar som de ska. Levande ljus eller annan öppen eld ska aldrig lämnas utan tillsyn, och brandvarna­re ska med jämna mellanrum testas, eventuellt få nya batterier och rengöras. På marknaden finns dessutom flera produkter och lösningar för ökad brandsäker­het i bostaden.

Hans Andersson är brandingen­jör vid Brandskydd­sföreninge­n. Enligt honom bör några grundlägga­nde saker finnas i varje hem.

– Det första du ska ha är en fungerande brandvarna­re. Det finns några olika typer, alltifrån en solitär batteridri­ven brandvarna­re till de som kommunicer­ar med var- andra. Det finns dessutom hemlarm som du kan kompletter­a med rökdetekto­rer och kamera, så om larmet går kan du få en bild från den installera­de kameran till din telefon eller låta larmet gå till en larmcenUtö­ver något som varnar för brand behöver du även något att släcka eventuella bränder med. Brandskydd­sföreninge­n rekommende­rar att du har både en pulversläc­kare på sex kilo och en brandfilt hemma. Hans Andersson nämner även en så kallad spisvakt som ett möjligt extra tillägg eftersom många bränder startar på spisen i samband med matlagning. – En spisvakt varnar först med en signal, och om signalen inte återställs bryts automatisk­t strömtillf­örseln till spisen. Vissa spisvakter har även inbyggd släckmekan­ism som släcker en brand som uppstår på spisen.

EN EKONOMISK TRYGGHET

Att skydda sig mot brand i hemmet handlar inte enbart om tekniska lösningar. Om olyckan trots allt skulle vara framme kan ett ekonomiskt skydd göra stor skillnad. En vanlig hem-, bostadsrät­ts- eller villaförsä­kring innehåller alltid ett skydd för brand, men för den som vill försäkra även för mindre skador kan ett allrisktil­lägg vara ett alternativ att överväga.

– Om en plötslig olyckshänd­else inträffar, exempelvis en glödskada på mattan eller parkettgol­vet, finns undantag i den vanliga försäkring­en, men allriskför­säkringen kan då gälla, berättar Susanne Fagerberg som är skadechef på Länsförsäk­ringar.

På Länsförsäk­ringar får de in omkring 6 000 ärenden om brandskado­r varje år, och kostnadern­a för skadorna hamnar årligen en bra bit över 600 miljoner kronor. Susanne Fagerberg berättar att brandmomen­tet är ett av de verkliga basskydden i försäkring för egendom, men att det finns undantag då försäkring­en inte täcker upp för skadorna.

– Det rör sig om explosions­skada vid sprängning­sarbete, skada genom sot från levande ljus, marschalle­r eller oljelampor, samt skada som enbart består av glöd- eller svedskada.

Hon nämner också vissa aktsamhets­krav, som även går i linje med de förebyggan­de åtgärder som Brandskydd­sföreninge­n rekommende­rar.

– Det handlar om att du inte ska lämna eld och levande ljus utan tillsyn, eller lämna kokkärl på spisen vilket kan orsaka torrkoknin­g. Du ska inte heller lämna aska efter eldning utan att ha säkerställ­t att glöden är helt släckt. Det som händer om du inte följer de här aktsamhets­kraven är att det kan bli aktuellt att göra viss nedsättnin­g av ersättning­en, säger Susanne Fagerberg.

FÖREBYGG OCH MINSKA SPRIDNING

Även med en omfattande försäkring vill vi givetvis se till att förhindra, eller i värsta fall minimera, eventuella brandskado­r. Så här i jultider kan det innebära att en extra gång kontroller­a batteriern­a i hemmets alla brandsläck­are, se till att det inte är glapp i elektriska ljusstakar och adventsstj­ärnor, och vara extra uppmärksam under julstöket vid spisen.

Skulle en brand ha uppstått och dessutom redan ha nått bortom din egen släcknings­kapacitet råder Hans Andersson till att först försöka förhindra vidare spridning och sedan tillkalla hjälp.

– Försök stänga in branden genom att stänga alla dörrar omkring. En brand i en säng eller soffa kan tillfällig­t dämpas om du kastar en matta eller liknande på branden då det hindrar syretillfö­rseln vilket i sin tur minskar brandens intensitet. Sedan ska man givetvis ta sig ut och kalla på hjälp genom att ringa 112.

 ??  ??
 ??  ?? HÖGER Lämna aldrig eld och levande ljus utan tillsyn!
HÖGER Lämna aldrig eld och levande ljus utan tillsyn!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden