Hem Ljuva Hem

Köparen vill ha ersättning

-

FRÅGA

Hej! Vi sålde vår lägenhet med två kakelugnar för snart ett år sedan. Vi eldade i båda dessa under fem vintrar och de fungerade utmärkt. Föreningen hade vid två tillfällen sotare på besök som inspektera­de samtliga kakelugnar, vilka gav oss klartecken att använda våra. Dock fick vi aldrig några papper på detta. Köparen hävdar nu att sotare säger att tätning behövs. I prospektet står det att båda kakelugnar­na fungerar, vilket de gjort. Vad gäller nu? Köparen vill ha ersättning för det tätningsar­bete sotaren nu vill göra. Vi vill hävda att vi fått godkänt, och att vi använt kakelugnar­na kontinuerl­igt utan anmärkning från vare sig grannar, bostadsrät­tsförening eller sakkunnig. Alexander & Karin

SVAR

Hej Alexander och Karin! Vid köp av bostadsrät­t gäller köplagen och köparen har en undersökni­ngsplikt. Undersökni­ngsplikten är långtgåend­e och innebär att alla fel som en köpare borde ha hittat vid en besiktning inte kan göras gällande mot säljaren i efterhand. Köparen har dock rätt att åberopa dolda fel mot säljaren i efterhand.

Utgångspun­kten är att varan ska överensstä­mma med vad som har avtalats. Därtill gäller att säljaren, eller annan, i samband med köpet eller innan köpet, lämnat vissa uppgifter som på ett avgörande sätt inverkat på köparens beslut att ingå avtalet. Om bostadsrät­ten avviker från avtalet eller inte överensstä­mmer med vad köparen ”med fog kunnat förutsätta” kan bostadsrät­ten anses som felaktig. Reklamatio­nen ska ske inom skälig tid efter det att köparen märkt, eller borde ha märkt, felet.

Om det framgår i kontraktet att bostadsrät­ten är såld i befintligt skick kan ni invända det mot köparens krav. Ni kan även argumenter­a att ni inte kände till felet och möjligen att köparen har brustit i sin undersökni­ngsplikt.

Det finns regler som upptar säljarens marknadsfö­ringsansva­r eller uppgiftsan­svar. För att säljaren ska kunna hållas ansvarig för fel enligt dessa regler ska det föreligga ett orsakssamb­and mellan uppgiftern­a som lämnats av säljaren och köparens beslut att genomföra köpet. För uppgifter som lämnats av ”annan än säljaren” krävs dessutom att säljaren känt till, eller borde känt till, uppgiftern­a.

Du anger att det i prospektet framgår att det finns fungerande kakelugnar. Du har uppgett att ni använt kakelugnar­na utan problem. Detta skulle kunna vara en garanti för att kakelugnar­na fungerar. Att kakelugnar­na nu inte fungerar skulle kunna utgöra en avvikelse från avtalet, med verkan att bostadsrät­ten kan anses som felaktig. Det är dock köparen som har bevisbörda­n för de garantier som de påstår att säljaren har gett om dessa inte finns skriftligt.

Då det inte finns några intyg avseende kakelugnar­na, men ni har brukat dessa utan problem, föreslår jag att ni kontaktar föreningen­s styrelse. Fråga om de kan intyga att ni inte har brukar kakelugnar­na i strid mot föreningen­s regler samt att det inte inneburit någon olägenhet för övriga inom fastighete­n. Karolina Sandahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden