Hem Ljuva Hem

Bygga om gårdshuset

-

FRÅGA

Hej Daniel! Jag har ett litet gårdshus på cirka 10 kvadratmet­er på min tomt. Nu skulle jag vilja bygga om det till ett extrautrym­me för gäster och ett arbetsrum där jag kan arbeta ostört. Då gårdshuset tidigare har varit ett litet stall består golvet på nedervånin­gen endast av jord. Väggarna är byggda i sten av sämre kvalitét, men är ändå något jag skulle vilja bevara både invändigt och utvändigt om det är möjligt. I väggarna sitter små gluggar utan fönster. Gårdshuset består av två våningar med ett mellanbjäl­klag av sten som måste rivas. Helst skulle jag vilja att det nya bjälklaget byggs så tunt som möjligt för att kunna maximera höjden invändigt eftersom huset inte är så stort. Inuti gårdshuset skulle jag vilja få plats med wc med handfat och dusch, en bäddsoffa samt en trappa mellan våningarna. Helst ska både övre och undre planet vara möblerbara. Jag känner en duktig snickare som skulle kunna hjälpa mig, så därför skulle jag gärna bygga i trä så mycket som det går. Pekka

SVAR

Hej Pekka! Spännande med ditt lilla projekt, det låter som att det har stor potential till att bli ett mysigt litet gästhus. Det är en fin tanke att försöka bevara så mycket som möjligt av gårdshuset­s karaktär och jag tror absolut att det blir bra och effektfull­t att låta stenväggen vara orörd.

Trä och sten är tidlösa material som fungerar väl och åldras fint tillsamman­s. Det är mycket saker som ska in på en så liten yta, men med yteffektiv­a lösningar kan man skapa ett väl fungerande gästhus trots ett begränsat utrymme. Mitt förslag är att dela in huset så att det på bottenplan ryms arbetsyta och på övre plan ett sovloft med bäddsoffa. På så vis kan man arbeta på nedervånin­gen och sova på övervåning­en ostört. Trappan placeras i bakkant och under denna placeras wc/ dusch. Dörren till wc/dusch är en skjutdörr för att spara utrymme. Trappan fungerar både som kommunikat­ionsyta och som förvarings­yta med inbyggda draglådor mellan trappstege­n.

Lycka till! Daniel Widman

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden