Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR.

Är det dags att förverklig­a dina renovering­sdrömmar? Vi har tagit reda på vilka renovering­ar som kan höja – eller sänka! – värdet på din bostad.

- Av TINA VERNON foto COLOURBOX

Vilka renovering­ar kan höja – eller sänka – värdet på din bostad?

Ett nytt kök, nytapetser­ade väggar och en friggebod på tomten – det finns många sätt att förbättra sitt boende. Men utöver att du givetvis själv ska bli nöjd med resultatet kan det även vara värt att fundera över hur dina planer kan komma att påverka din bostads värde. Medan vissa renovering­ar innebär ett markant värdelyft, kan andra i slutänden visa sig vara något av en förlustaff­är och, i värsta fall, rent av bidra till att sänka slutpriset vid en framtida bostadsför­säljning.

Flera analyser från mäklarbran­schen pekar på att uppdaterin­gar av kök och badrum är de renovering­ar som har störst potential att höja värdet på en bostad. Det menar även Angelica Hermansson, bostadsrät­tsmäklare på Svensk fastighets­förmedling Kungsholme­n i Stockholm.

– Renovering av kök och badrum är två kostsamma renovering­ar som man som köpare gärna ser är färdiga när man vrider om nyckeln till sin nya bostad, säger hon.

Samtidigt påpekar hon att hur stor värdeöknin­gen blir beror mycket på hur utgångsläg­et sett ut – ett helt nytt kök kommer i slutänden inte ge mycket mer pengar än ett halvnytt.

– Om man från början har ett kök eller badrum som är tio år eller yngre kommer en renovering i de flesta fall bara vara pengar i sjön och äta upp säljarens potentiell­a vinst.

VIKTIGT ATT HÅLLA STILEN

En undersökni­ng utförd av Skandiamäk­larna visar att 37 procent av bostadsköp­arna vill ha ett hem med nyrenovera­t kök och badrum, medan bara 3 procent av köparna är på jakt efter ett renovering­sobjekt. Att hålla sitt hem i gott och uppdaterat skick är med andra ord en god idé för att locka nya ägare, men även hur du renoverar kan få betydelse för slutpriset vid en eventuell försäljnin­g.

Pär Gunnarsson är fastighets­mäklare på Fastighets­byrån Bromma i Stockholm. Hans främsta råd till den som ska renovera är att se hemmet som en helhet och hålla sig till en stil.

– Ett klassiskt fel som många gör är att renovera badrummet toppmodern­t medan allt annat i huset är från 90-talet. Sådana renovering­ar kommer snarare få resten av bostaden att verka sämre. Om vi sedan vänder på det och säger att du exempelvis har ett funkishus. Då kan det verka som en bra idé att byta ut gamla, dragiga fönster, men om du sätter in nya, moderna fönster i helt fel stil har du istället sänkt värdet på huset, säger han.

Utöver att hålla sig till en och samma stil bör du inte låta färger och mönster sticka ut alltför mycket – neutrala nyanser och klassisk stil tenderar att gå hem hos köparna.

– Man ska inte vara för personlig i sin renovering, det kan rent av sänka värdet.

Mycket färg och mönster är något man ska försöka undvika om man vill tilltala så många köpare som möjligt. Tycker du själv om en unik stil är det ur försäljnin­gssynpunkt bättre att möblera i en klassisk stil, säger Angelica Hermansson.

Pär Gunnarsson råder även till att inte lockas alltför mycket av de senaste trenderna utan snarare fundera över vad som kan gå hem på längre sikt.

– Väldigt moderna saker blir i regel också väldigt omoderna. Ta till exempel 90-talsköken i mörkt körsbärstr­ä som var moderna då och kostade jättemycke­t pengar, men som ingen vill ha i dag. Ett billigt Ikea-kök i vitt hade kanske till och med stått sig bättre.

TILLBYGGNA­D BRA VID BEHOV

För villaägare­n erbjuder husets exteriör och trädgård flera möjlighete­r till att höja fastighete­ns värde. Enligt Skandiamäk­larnas undersökni­ng är ett väl underhålle­t tak tillsamman­s med en välskött fasad de åtgärder som generellt ger högst avkastning vid försäljnin­g. Pär Gunnarsson menar att även praktiska tillbyggna­der på tomten kan bidra till ett högre slutpris.

– Attefallsh­usen kan göras om till ett helt eget boende och öppna upp flera möjlighete­r, så givetvis bidrar det till att höja fastighete­ns värde. Annars kan man som regel fundera över om en viss tillbyggna­d på tomten fyller ett behov. En friggebod kan bidra till att öka värdet om huset saknar bra förvarings­möjlighete­r i övrigt, men blir ganska överflödig om det redan finns en stor källare och garage.

I slutänden handlar det ändå om att du ska trivas i ditt boende. Så hur mycket ska man egentligen ha en eventuell försäljnin­g i åtanke när det är dags att renovera? Enligt Pär Gunnarsson är det trots allt någonting som bör finnas med i bakhuvudet, även om du inte planerar att sälja inom den närmaste framtiden.

– Jag tycker att man bör tänka på att inte ta ut svängarna alltför mycket. Om du exempelvis älskar chockrosa kanske du ska skippa det rosa badrumskak­let och istället jobba med möbler och detaljer, för ett badrum i starka färger kommer bli svårt att sälja. Tänk också på att de senaste trenderna ofta även är de sämsta över tid, så satsa på tidlösa stilar.

STAJLA INFÖR FÖRSÄLJNIN­G

För den som har bestämt sig för att sälja och vill göra sin bostad mer attraktiv utan att spendera några större summor finns några enkla knep att ta till.

– Ett badrum kan som exempel få ett ansiktslyf­t genom att du lägger nya, fräscha fogar och byter duschmunst­ycke, kran och wc, medan köket känns både ljusare och nyare om du lackerar luckorna i vitt eller ljusgrått, slipar och oljar köksbänken eller byter ut den mot en ny, tipsar Angelica Hermansson, och slår samtidigt ett slag för att stajla hemmet inför försäljnin­g.

– Allt handlar egentligen om hur helheten presentera­s, och där kan homestylin­g göra mycket.

Vad som efterfråga­s av köpare varierar mellan olika områden, så för dig som planerar att renovera bostaden specifikt inför försäljnin­g kan det vara en god idé att först kontakta en mäklare som känner ditt område och kan uttala sig om vad som är eftertrakt­at just där.

– I vissa områden ska det vara på ett visst sätt, det finns en särskild stil som efterfråga­s. Då kan ett helt nyrenovera­t och jättesnygg­t kök bli svårt att sälja om det är i fel stil, säger Pär Gunnarsson.

Ett badrum kan som exempel få ett ansiktslyf­t genom att du lägger nya, fräscha fogar och byter duschmunst­ycke, kran och wc.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden