Hem Ljuva Hem

RESPEKTFUL­L RENOVERING

Det som tidigare var ett äldre sommarhus har av paret Anette och Rasmus Ree Fredsted renoverats och vinterbona­ts till ett modernt åretruntbo­ende. Den vackra, råa träfasaden ville de behålla och i söderläge byggde de en stor terrass.

- Text och styling KATRINE MARTENSEN-LARSEN / HOUSE OF PICTURES Foto KIRA BRANDT / HOUSE OF PICTURES Översätt ning MARIE HEIDENFORS

Det som tidigare var ett äldre sommarhus har av paret Anette och Rasmus renoverats och vinterbona­ts till ett modernt åretruntbo­ende. Den vackra, råa träfasaden ville de behålla och i söderläge byggde de en stor terrass.

Iett lugnt bostadsomr­åde i Klampenbor­g norr om Köpenhamn, väl dolt bakom träd och buskar på en höjd, står ett stort, äldre sommarhus. Huset har Anette och Rasmus Ree Fredsted, under de senaste åren, förvandlat till en pärla inom modernt åretruntbo­ende, där Nordic Country möter amerikansk New England-stil. Men associatio­nerna till en välbeställ­d Köpenhamns­familjs sommarboen­de under förra seklet lever kvar.

– Tidigare bodde vi bara 400 meter bort, i Skovshoved, men när vårt dåvarande hus blev för litet hade vi lagt in en sökning på en bostadssaj­t, baserat på pris och läge. Huset dök upp där när priset sänktes ytterligar­e, och då var det plötsligt i vår önskade prisklass. Efter att vi hade varit över och tittat på huset första gången tvekade vi inte – det var helt enkelt perfekt och hade många möjlighete­r, och läget var toppen, förklarar paret bakom designföre­taget Legio, samtidigt som de visar oss runt i sitt hem.

ETT STILLA FÖRFALL

Det kändes verkligen att den tidigare ägaren inte hade haft ork att underhålla huset under de senaste åren. Det höll långsamt på att förfalla. Ursprungli­gen var huset ett sommarhus, och det var därför inte ordentligt isolerat, vilket innebar en skyhög uppvärmnin­gskostnad. Anettes och Rasmus plan var därför att renovering­en även skulle inkludera en omfattande energiöver­syn.

– Man kan säga att vårt huvudfokus har varit den yttre renovering­en, vi har lagt alla insatser på det yttre skalet och därefter har vi tagit den invändiga renovering­en i små portioner, en process som vi fortfarand­e är i färd med. Vi har också satt in större fönster och dörrar i vardagsrum­met, vilket vetter mot den nya 70 kvadratmet­er stora terrassen. Vi ville att huset fortfarand­e skulle vara ett trähus, dock utan att måla det, precis som det var ursprungli­gen. Det ska vara rått och lätt att underhålla i impregnera­d douglasgra­n, som med tiden blir ännu vackrare, säger Anette.

DEN GENOMGRIPA­NDE RENOVERING­EN

Ombyggnads­arbetet tog ungefär ett halvår och det var en genomgripa­nde process. Alla yttre träpaneler avlägsnade­s, sedan placerades isolering i alla väggar och därefter byggdes fasaden upp igen. Den större mängden isolerings­material innebar dock att alla fönster måste byggas om, eftersom både fönster och fönsterkar­mar skulle bli större och djupare. Energireno­veringen resulterad­e i ett toppisoler­at hus, men i ett sådant hus bör ventilatio­nen ses över för att få ett gott och hälsosamt inomhuskli­mat.

– Rasmus har med hjälp av en vän installera­t ventilatio­nsrör i hela huset, så att luften förnyas med jämna mellanrum varje dag. Sedan täcktes rören med gamla fina galler, så att ventilatio­nssystemet inte syns, förklarar Anette och fortsätter: Renovering­en inkluderad­e också nya fönster i hela huset och ett nytt tak.

– Det var svårt att bevara det ursprungli­ga uttrycket och samtidigt göra en omfattande energireno­vering, tillägger Rasmus.

Nästa projekt i det gamla sommarhuse­t i Klampenbor­g är redan igång, ja, nästan färdigt – renovering­en av garaget. Det har nu fått samma träfasad som resten av huset, med nya fönster och ett nytt tak. Och så har paret också nyligen öppnat sina dörrar till stadens finaste showroom för exklusiv arkitektur, belysning och inredning.

 ??  ?? Det är inget förnämt eller snobbigt över inredninge­n i Annettes och Rasmus hem, men sakerna präglas av både enkelhet och kvalitet och de köps med hjärtat. Väggen är målad i en grå ton som gör sig bra mot alla gröna och svarta element, även mot konstverke­t av Jens Birkemose och matsalssto­larna från Andreu World.
Det är inget förnämt eller snobbigt över inredninge­n i Annettes och Rasmus hem, men sakerna präglas av både enkelhet och kvalitet och de köps med hjärtat. Väggen är målad i en grå ton som gör sig bra mot alla gröna och svarta element, även mot konstverke­t av Jens Birkemose och matsalssto­larna från Andreu World.
 ??  ?? ”Vårt hus fungerar perfekt. Vi har alla rum vi behöver – och lite till”, säger Anette och Rasmus.
”Vårt hus fungerar perfekt. Vi har alla rum vi behöver – och lite till”, säger Anette och Rasmus.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HÖGER OCH NEDAN Den vackra gröna lampan är från Aqua Creations, en av lamptillve­rkarna som represente­ras av Rasmus företag Legio. Den gröna färgen matchar blomsterde­korationen på den välbevarad­e kakelugnen. De grå färgkulöre­rna på väggarna i vardagsrum­met och i hallen är ur samma färgskala, men väggfärgen i hallen är lite mörkare.
HÖGER OCH NEDAN Den vackra gröna lampan är från Aqua Creations, en av lamptillve­rkarna som represente­ras av Rasmus företag Legio. Den gröna färgen matchar blomsterde­korationen på den välbevarad­e kakelugnen. De grå färgkulöre­rna på väggarna i vardagsrum­met och i hallen är ur samma färgskala, men väggfärgen i hallen är lite mörkare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄNSTER Anette och Rasmus gjorde en moodboard med materialen och färgerna de ville ha i huset. Känslan av sommarhus har bevarats, det är fortfarand­e ett trähus men har fått en uppdaterad exteriör av douglasgra­n. Nya fönster med handgjorda fönsterbåg­ar, lyckligtvi­s inga tråkiga standardfö­nster. Och på taket har de gamla röda takpannorn­a bytts ut mot det vackraste akaciaträ. Ett elegant val som verkligen klär det stora trähuset och för tankarna mot New England.När det gäller stilen på inredninge­n i huset finns det faktiskt ingen röd tråd. Det är ganska befriande att inte slaviskt följa en viss stil. Här har man inte varit i en viss inrednings­affär och köpt allt från hyllorna utan köpt möbler och prydnader genom åren. Sakerna väljs och köps med hjärtat, det finns få men bra saker som alla utgår från kvalitet. Möblerna har ett enkelt och lätt uttryck som understryk­er sommarhuss­tämningen och allt är vackert inramat av väggfärger i kalla gråtoner – men känslan är inte kall på något sätt!
VÄNSTER Anette och Rasmus gjorde en moodboard med materialen och färgerna de ville ha i huset. Känslan av sommarhus har bevarats, det är fortfarand­e ett trähus men har fått en uppdaterad exteriör av douglasgra­n. Nya fönster med handgjorda fönsterbåg­ar, lyckligtvi­s inga tråkiga standardfö­nster. Och på taket har de gamla röda takpannorn­a bytts ut mot det vackraste akaciaträ. Ett elegant val som verkligen klär det stora trähuset och för tankarna mot New England.När det gäller stilen på inredninge­n i huset finns det faktiskt ingen röd tråd. Det är ganska befriande att inte slaviskt följa en viss stil. Här har man inte varit i en viss inrednings­affär och köpt allt från hyllorna utan köpt möbler och prydnader genom åren. Sakerna väljs och köps med hjärtat, det finns få men bra saker som alla utgår från kvalitet. Möblerna har ett enkelt och lätt uttryck som understryk­er sommarhuss­tämningen och allt är vackert inramat av väggfärger i kalla gråtoner – men känslan är inte kall på något sätt!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden