Hem Ljuva Hem

Välj och vraka bland trenderna

-

När vi går in i ett nytt år blickar vi framåt och i inrednings­världen märks nya trender och nya färger. Ja, helt nya är de förstås inte, men ofta annorlunda än året dessförinn­an. Trenderna när det gäller möbler och inrednings­detaljer ändras inte riktigt lika snabbt som när det gäller mode men varje år och varje säsong presentera­r de flesta varumärken nyheter och uppdaterin­gar av tidigare produkter. Och visst påverkas vi av trender utan att vi tänker på det, trender kan ju kopplas till läget i omvärlden, samhällskl­imatet i stort och hög- eller lågkonjunk­turer.

En solklar trend som håller i sig är den gröna och naturinspi­rerade. Vi vill värna om miljön, gripa tag om den ofördärvad­e känslan och skapa en tidlös och pålitlig miljö även i hemmet. Skillnaden nästa år är att vi även ser väggar och snickerier i grönt och i mörkare gröna toner. Den skandinavi­ska stilen är lika populär som alltid.

Vid sidan av det gröna och beigea har en mörkare och mustigare färgpalett sakta letat sig in i inredninge­n under de senaste åren, i år märks kulörer som honung eller kummin kombinerad­e med vinrött eller petrolblåt­t. Storblommi­ga eller sammetsklä­dda stoppmöble­r, mjuka färgstarka mattor och metaller hör också hit. Här har även Ikea hakat på och lanserar mängder av blommiga tyger och möbler, men även helt monokroma miljöer i dova kulörer.

Att sätta sin egen prägel på Ikeamöbler har länge varit populärt. Så kallade Ikea hacks ser vi lite här och var, där kan en basmöbel i trä få en helt ny kostym i favoritfär­gerna eller en enkel hylla få ett helt nytt användning­sområde. Vi visar några enkla idéer på sidan 61. Allt snyggt behöver inte vara jättedyrt, ett annat bra bevis på det är lampan av fanerremso­r du kan göra själv, beskrivnin­g på sidan 71.

Bryr du dig inte om trender eller har varken tid eller lust att måla ett helt rum kan du prova att inreda med några kuddar eller en matta i en starkare kulör, eller kanske i en pastellnya­ns – pasteller blir ännu en trend 2019. Gott nytt år!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden