Hem Ljuva Hem

välk ommen!

- Marie Heidenfors chefredakt­ör

Hur kommer vi att vilja inreda under 20-talet? Precis som vi själva vill naturligtv­is, men trender påverkar oss även om vi inte tänker i de banorna. Det vi ser i butikerna, i media och hemma hos vänner ger oss idéer och känslor, både positiva och negativa. Utan att vi vet ordet av så målar vi väggarna i mörka kulörer, sätter upp stormönstr­ade blommiga tapeter och tycker att lejongult är världens bästa accentfärg.

Medvetenhe­ten om hur vi ska leva mer hållbart ökar, vi värnar om naturen och längtar efter naturliga och genuina material. Historien bakom hantverket uppskattas mer och mer, det är inne att skapa med händerna och det får vara lite snett och vint utan att det stör. Läs och inspireras av Lena och Peter i vårt reportage om deras hus på Gotland där allt är byggt av återvunna naturmater­ial.

Mode och inrednings­stil säger mycket om den tid vi lever i. En tydlig trend för närmare 50 år sedan, under 1970-talet, var att flytta ut på landet och söka sig tillbaka till naturen. I dag är miljön en av de största utmaningar vi står inför. I hemmet har det blivit vanligt att plastbanta, att återvinna de flesta material på bästa sätt och inte slösa med vatten eller energi. I inrednings­sammanhang tar vi gärna med oss naturen in i hemmet, oavsett om vi bor på landet eller i stan. I år får längtan efter gröna växter, trä och naturmater­ial oss att placera stora djungelväx­ter i varje vrå, lägga det länge ratade träslaget furu på både golv och väggar och bädda med ännu fler linnelakan än vi gjort de senaste åren. Fler trender hittar du med början på sidan 43.

För 100 år sedan tog 1920-talet sin början och mot mitten av decenniet kallas det för det glada 20-talet. Som vi vet slutade det med börskrasch­en 1929. Enligt trendspana­re och analytiker vill vi nu år 2020 se positivt på framtiden, trots miljöhot och politisk polariseri­ng i världen. Vi vill så gärna påbörja det glada 2020-talet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden