Hem Ljuva Hem

HUS OCH PENGAR. Förhindra inbrott!

Under vintern när det är mörkt passar tjuven på att ta sig in i hus som ligger avskilt och där ingen är hemma, men det kan även ske mitt på ljusa dagen. Det finns dock en del vi kan göra för att förhindra inbrott.

- Av MARIE HEIDENFORS

När tjuvar bryter sig in i hemmet och stjäl dina saker är det inte bara en ekonomisk förlust. Det känns dessutom kränkande och kan bli en ganska traumatisk upplevelse.

Risken för inbrott ökar under vintern när det är mörkt, och nedsläckta hus visar tjuven att ingen är hemma. Helst väljer tjuvarna ut hus som ligger lite avskilt eller som har nära till stora vägar eller flera flyktvägar. Vanligast är att tjuven tar sig in på husets baksida, genom ett fönster eller en altandörr.

FÖRSVÅRA FÖR TJUVEN

Tjuvar undviker oftast att göra inbrott i hem där det tar lång tid och är lika svårt att ta sig ut som in. De tycker heller inte om att synas eller skapa uppmärksam­het. Därför är upplysta bostäder med larm och säkra lås mindre attraktiva för en tjuv. Oftast stjäl tjuven pengar, smycken och hemelektro­nik. Tjuvar hittar allt, så att försöka gömma värdesaker i kylskåp eller tvättkorga­r är meningslös­t. Lås i stället in dem på en säker plats.

Men många tjuvar tar sig även in mitt på ljusa dagen. Se till att ytterdörre­n är låst, många tjuvar försöker ta sig in i hallen och stjäla bilnycklar och plånbok även om någon är hemma. Håll koll på alla människor som inte brukar röra sig i området och skriv gärna ned registreri­ngsnummer på främmande bilar. Det kan bli värdefull informatio­n för polisen om ett inbrott skulle ske. Dessutom ger det signaler till en potentiell tjuv om att området är bevakat.

FÖRSÄKRING­AR OCH LARM

Fota, filma och märk dina värdesaker. Det är bra att ha detaljerad dokumentat­ion av vad som finns i huset om du skulle drabbas av inbrott och vill ha skälig ersättning från ditt försäkring­sbolag.

En hund hör och ser om någon främmande skulle röra sig utanför villan och de flesta tjuvar undviker att göra inbrott i hem med hund eftersom de inte vill skapa uppmärksam­het. Men en hund är även en familjemed­lem så satsa på ett larm också om du vill känna dig säker när ingen är hemma.

Ett villalarm är ett bra komplement till bra lås och andra brottföreb­yggande åtgärder. Hem med larm löper generellt mindre risk att drabbas av inbrott. Dessutom kan man få lägre premie på hemförsäkr­ingen. Numera är de flesta larm trådlösa och kan kopplas till en larmcentra­l med uttrycknin­g om man så önskar. Hör gärna med ditt försäkring­sbolag vilken typ av larm och vilket bevaknings­bolag de rekommende­rar.

 ??  ?? Foto: If Skadeförsä­kring
Foto: If Skadeförsä­kring

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden