Historia junior

Vikingarna

-

Konsten att bygga fartyg gjorde att vikingar kunde resa långt hemifrån.

Bilden visar en lugn dag under tidig vikingatid, omkring år 800. Vikingatid­en var dock inte alltid lika lugn. Nordiska vikingar var kända för sina räder, där de dödade, våldtog och plundrade sig genom många städer i Europa.

När 100 fartyg med 2 000–3 000 vikingar seglade till Frankrike och upp längs floden Seine var det nästan omöjligt att hålla tillbaka dem.

Danska, och senare även norska vikingar, erövrade stora delar av brittiska öarna. Där införde de sina egna lagar. Det finns många rapporter om hur grymma och blodtörsti­ga vikingarna var.

Vikingar var även äventyrare och köpmän, vilket gjorde många av dem rika. Allt eftersom tröttnade de på att plundra och begav sig hem igen. De skapade många handelscen­trum ute i världen. Ribe var till exempel en viktig handelssta­d som grundades i början av 700-talet vid Ribe Å. Vikingarna flyttade även längre in i land och byggde gårdar.

Vikingarna var världens bästa skeppsbygg­are, vilket är en av förklaring­arna till deras överlägsen­het. De kunde överraska fiender med sina snabba skepp och resa långt från kusten.

På vikingaske­ppsmuseet i Roskilde finns bland annat resterna av de fem vikingaske­pp, Skuldelevs­skeppen, som hittades i Roskildes fjord. Det finns även rekonstruk­tioner av de ursprungli­ga skeppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden