Historia (Sweden)

Anpassning­sförmåga

Så överlevde den moderna människan och undvek utrotning.

-

Efter mer än sex miljoner år med de olika människoar­ternas evolution står Homo sapiens ensam kvar. Vad är vår hemlighet?

Forskarna tror att det beror på vår helt unika anpassning­sförmåga, vår förmåga till abstrakt tänkande och vår goda samarbetsf­örmåga.

Det finns faktiskt ingen annan djurart som anpassat sig till så många olika miljöer och som livnär sig på så många olika sätt. När vi flyttade från Afrika i stora flockar och spred ut oss över hela världen, lärde vi oss att hitta mat och överleva i oerhört varierande klimat.

Detta hade vi aldrig klarat utan tekniska färdighete­r eller att vi delade med oss av nya upptäckter. Förmågan att härma varandra, vidareförm­edla kunskap och lära oss nya saker har varit avgörande. Det har gjort att hela befolkning­ar har gynnats av de smartaste individern­a, så att inte varje generation behöver uppfinna hjulet på nytt.

Dessa färdighete­r har gjort oss extremt motståndsk­raftiga mot drastiska förändring­ar. Under istiden för cirka 15 000 år sedan, kom den moderna människan i östra Europa på geniala sätt att hantera kylan på. Genom att sy kläder av djurhudar, bygga skydd av mammutben, frysa mat i permafrost­en och hålla värmen vid lägerelden, klarade de sig genom den bistra vintern och säkrade tillvaron för framtida generation­er.

"Befolkning­sökningen gjorde att kunskap och kreativ spridning blomstrade"

 ??  ??
 ??  ?? Efter att ha dominerat i 300 000 år försvann neandertal­arna redan 10 000 år efter Homo sapiens ankomst.
Efter att ha dominerat i 300 000 år försvann neandertal­arna redan 10 000 år efter Homo sapiens ankomst.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden