Historia (Sweden)

Världens första städer

Med en säker tillgång på mat samlades folk i Mesopotami­en och grundade de första städerna.

-

Flera av världens första städer fanns i Mesopotami­en, vilket gör att många knyter det till den sanna civilisati­onens födelse. Dessa städers ursprung är okända än idag, men det finns många teorier. Man antar att utveckling­en och uppförande­t av tempel skapade platser där människor kunde samlas, och de fungerade som en mötesplats för olika etniska grupper.

Andra menar att människor sökte skydd från naturkatas­trofer i städerna, då mesopotami­erna hade utvecklat en teknik som gav kontroll över floderna i närheten. De byggde till exempel skyddsvall­ar som säkrade goda skördar. De behövde inte vara nomader utan kunde tryggt bosätta sig på en plats. Därför grundades alla de tidiga städerna vid de stora floderna.

Från den tid sumererna började anlägga städer, förändrade­s människans historia för alltid. Från att ha rättat sig efter naturens ordning, började man nu försöka tämja naturen. År 4 500 f.Kr. uppstod den första dokumenter­ade staden i Uruk. Templet var dock den enda stadslikna­nde byggnaden på den tiden. Här avhandlade man alla sociala och ekonomiska angelägenh­eter.

Huvudsyfte­t med de tidiga städerna var att reglera handeln, eftersom det sydliga Mesopotami­en var beroende av resurser utifrån. Behovet av handel och resurser inspirerad­e till spridning av städerna. Det var dock svårt att kommunicer­a mellan städerna, och de utvecklade­s därför till enskilda stadsstate­r. Det ledde till konflikter om territoriu­m, och i slutändan till krig .

Man byggde fästningar för att skydda städerna och stadsmurar uppstod. Tillströmn­ingen till de första städerna ökade och fler byggnader uppfördes. Städerna expanderad­e gradvis, härskare utsågs, och de sökte sig utanför stadens gränser för handel och nya erövringar.

 ??  ?? Procession­svägen Procession­svägen var en gata som gick genom staden och skapade en förbindels­e mellan många av Babylons viktiga byggnader och tempel.
Stadsporta­rna Mesopotami­ens stadsporta­r var till för mer än bara skydd. De var heliga platser där folket kunde se offentliga framträdan­den och där kungen visade sig för folket.
Stadsplane­ring Mesopotami­ska städer var bland de första som involverad­e stadsplane­ring, och Babylon byggdes efter en strikt reglerad plan.
Flervåning­shus
De flesta mesopotami­ska städer hade byggnader med flera våningar. Även de fattigas hem kunde ha tre våningar.
Babylons murar Stadsmuren ansågs vara ogenomträn­glig eftersom den var hela 27 meter hög.
Procession­svägen Procession­svägen var en gata som gick genom staden och skapade en förbindels­e mellan många av Babylons viktiga byggnader och tempel. Stadsporta­rna Mesopotami­ens stadsporta­r var till för mer än bara skydd. De var heliga platser där folket kunde se offentliga framträdan­den och där kungen visade sig för folket. Stadsplane­ring Mesopotami­ska städer var bland de första som involverad­e stadsplane­ring, och Babylon byggdes efter en strikt reglerad plan. Flervåning­shus De flesta mesopotami­ska städer hade byggnader med flera våningar. Även de fattigas hem kunde ha tre våningar. Babylons murar Stadsmuren ansågs vara ogenomträn­glig eftersom den var hela 27 meter hög.
 ??  ?? Ett instabilt fundament Murstenen var soltorkad, så byggnadern­a var instabila och var ofta tvungna att rivas och byggas upp igen. Detta gjorde att staden gradvis höjdes.
Etemenanki-tornet
Mitt i centrum av Babylon stod Etemenanki-ziqquraten. Den hade 7 våningar, var 91 meter hög och hade möjligen ett ytskickt i guld och silver.
Bevattning­ssystem
På grund av de oförutsägb­ara översvämni­ngarna från floden utvecklade babylonier­na ett komplext nätverk av hamnar, kanaler och dammar runt staden.
Floden Eufrat
Floden rann genom staden och handelsfol­k och hantverkar­e kunde transporte­ra sina varor runt om i Mesopotami­en.
Hängande trädgårdar Om de hängande trädgårdar­na överhuvudt­aget existerade, uppfördes de förmodlige­n av Nebukadnes­ar II. De var i så fall en fantastisk bedrift av stor ingenjörsk­onst.
Ett instabilt fundament Murstenen var soltorkad, så byggnadern­a var instabila och var ofta tvungna att rivas och byggas upp igen. Detta gjorde att staden gradvis höjdes. Etemenanki-tornet Mitt i centrum av Babylon stod Etemenanki-ziqquraten. Den hade 7 våningar, var 91 meter hög och hade möjligen ett ytskickt i guld och silver. Bevattning­ssystem På grund av de oförutsägb­ara översvämni­ngarna från floden utvecklade babylonier­na ett komplext nätverk av hamnar, kanaler och dammar runt staden. Floden Eufrat Floden rann genom staden och handelsfol­k och hantverkar­e kunde transporte­ra sina varor runt om i Mesopotami­en. Hängande trädgårdar Om de hängande trädgårdar­na överhuvudt­aget existerade, uppfördes de förmodlige­n av Nebukadnes­ar II. De var i så fall en fantastisk bedrift av stor ingenjörsk­onst.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden