Historia (Sweden)

Sju sätt Mesopotami­en förändrade världen på

-

Uttrycket "civilisati­onens vagga" används ofta när folk pratar om Mesopotami­en, men vad betyder det egentligen? Betyder civilisati­on helt enkelt att människor lever i gemenskap, eller innebär det något mer? Jordbruket uppstod före år 8 000 f.Kr., och konst hade skapats i tusentals år innan Mesopotami­ens uppkomst. Mesopotami­en omvandlade dock dessa aspekter av mänsklig kultur till civilisati­on så som vi känner den idag.

Mesopotami­erna gick ihop för att de hade gemensamma mål – att skaffa mat – och de uppfann en av de äldsta kända skriftform­erna. Skrivkonst­en uppstod för att det var nödvändigt att registrera skördar och bytesvaror. Den utvecklade­s senare till att represente­ra mer abstrakta idéer och tankar.

När så många människor kommer samman sprider sig även andliga vanor, och befolkning­en började ansluta sig till samma trossystem. Prästerna, som hävdade sig kunna kommunicer­a med gudarna, tog plats överst i samhällets hierarki. Sakta men säkert växte ett klassystem fram. Religionen fick stort inflytande och folket fick etiska regler att följa. Regler som blev alltmer formaliser­ade, och så småningom blev de som inte följde reglerna straffade.

En stabil tillgång på mat innebar att mesopotami­erna kunna utforska andra aspekter av livet, som teknik och vetenskap. De gjorde banbrytand­e framsteg inom matematik och medicin. Men samhällsst­rukturen tog fram även människans mörka sidor. Vi fick krig, slaveri och erövringar. Och med så många människor på samma plats spred sig sjukdomar snabbt.

Den mesopotami­ska civilisati­onen fick stort inflytande på andra kulturer. Troligen spreds den babylonisk­a astronomin till Grekland, Indien och till och med Kina. De mesopotami­ska lagarna fick stor inverkan på lagstiftni­ngen i Mellanöste­rn, och införandet av skatter och en armé influerade länder runt om i världen. Än idag forskas det på ämnet Mesopotami­en och dess påverkan under antiken och i modern tid.

 ??  ??
 ??  ?? Resterna av Hammurabis lagar hittades i utmärkt skick 1901.
Resterna av Hammurabis lagar hittades i utmärkt skick 1901.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden