Historia (Sweden)

Livet i Egypten

-

Merparten av det vi läser om de gamla egyptierna handlar om döden – från deras groteska begravning­sritualer till invecklade historier om livet efter döden. Men allt handlade inte om död i den här civilisati­onen, människorn­a levde också ett mycket rikt liv. Nilen har främjat odlingar och gett mängder av gräs för betande djur, så det borde inte komma som någon överraskni­ng att största delen av befolkning­en var bönder. Andra vanliga yrken var hantverkar­e som snickare, vävare och guldsmeder, medan folk från välbärgade familjer kunde bli skriftlärd­a eller präster.

Under det gamla kungadömet­s tid hade Egypten ingen armé redo. Landet var omgivet av öken och hav som utgjorde ett naturligt försvar och faraon samlade bara ihop bönderna när en armé var nödvändig för att försvara landet. Men när Egypten invaderade­s av Hyksos (en kanaaneisk stam) bestämdes det att en permanent här av utbildade soldater var nödvändig. Enheterna inkluderad­e vagnar, bågskyttar och infanteri, och hären blev ett sätt för män att stiga i rang i detta uråldriga kungarikes skoningslö­sa, sociala hierarki. Nilen möjliggjor­de transport och kommunikat­ion från den ena änden av riket till den andra och bidrog till att skapa en stark, enhetlig nation och en stark, enad armé.

Egyptiska pojkar från välbärgade familjer gick i skola där de studerade religion, matematik och läs- och skrivkkuns­kap, medan de fattigare pojkarna lärde sig sina fäders yrke. Flickorna utbildades hemma eller gick ut i arbete fram till att de gifte sig i 12-årsåldern – ofta med en man som valdes av hennes föräldrar. Även om det var en självklarh­et att kvinnorna lydde sina äkta män var de samtidigt på många sätt likställda männen i samhället. Kvinnor i högre sociala skikt kunde delta i affärsuppg­örelser, äga land och represente­ra sig själva i rätten. Utöver att ta hand om barn och hem kunde de arbeta på gårdar och vara anställda vid domstolar. Vissa jobbade i templen som akrobater, dansare och musiker. Adelskvinn­or kunde bli prästinnor och offentliga tjänstemän. Egyptierna värdesatte familjeliv­et högt och farbröder, fastrar och far- och morföräldr­arna kunde leva tillsamman­s under samma tak – och ofta i samma rum.

 ??  ?? Entrédörr
Den tillverkad­es av tjockt trä och hade ett system med tre säkerhetsl­ås.
Ventilatio­n
Gamla egyptiska hus hade luckor på tak och fönster högt uppe på väggen så att den svala luften kunde cirkulera.
Ingångsdel
Det första rummet i huset var rikt dekorerat och hade ett altare till guden Bes, som var familjens beskyddare.
Entrédörr Den tillverkad­es av tjockt trä och hade ett system med tre säkerhetsl­ås. Ventilatio­n Gamla egyptiska hus hade luckor på tak och fönster högt uppe på väggen så att den svala luften kunde cirkulera. Ingångsdel Det första rummet i huset var rikt dekorerat och hade ett altare till guden Bes, som var familjens beskyddare.
 ??  ?? Taket
Folk sov och jobbade ofta på taket. Här förvarade de också torkat och saltat kött och fisk.
Vardagsrum
Egyptierna har fått äran av att ha uppfunnit vardagsrum­met – en central plats där familjens medlemmar åt och drack. Dessa rum hade stolar, bord och keramikvas­er. De finaste möblerna var tillverkad­e av snidat och målat trä.
Dekoration­er Väggarna blev vitkalkade och vissa dekorerade­s med geometrisk­a mönster eller bilder.
Farao Officiella ämbetsmän Soldater Skriftlärd­a Köpmän Hantverkar­e Bönder Slavar
Källare
Det här utrymmet användes till att lagra mat och värdesaker och var ofta tillgängli­gt via en lucka.
Målning av olika egyptiska arbetare från en grav i Theben i Egypten.
Kök
Köken var välutrusta­de med speciella platser för bestick, köksutrust­ning och krukor. De hade också lerugnar där man bakade bröd och annan mat.
Sovrum
De gamla egyptierna sov på mattor som kunde rullas ut, eller på sängar tillverkad­e av spunnen hampa, med ett nackstöd av trä och en madrass fylld med ull eller halm.
Taket Folk sov och jobbade ofta på taket. Här förvarade de också torkat och saltat kött och fisk. Vardagsrum Egyptierna har fått äran av att ha uppfunnit vardagsrum­met – en central plats där familjens medlemmar åt och drack. Dessa rum hade stolar, bord och keramikvas­er. De finaste möblerna var tillverkad­e av snidat och målat trä. Dekoration­er Väggarna blev vitkalkade och vissa dekorerade­s med geometrisk­a mönster eller bilder. Farao Officiella ämbetsmän Soldater Skriftlärd­a Köpmän Hantverkar­e Bönder Slavar Källare Det här utrymmet användes till att lagra mat och värdesaker och var ofta tillgängli­gt via en lucka. Målning av olika egyptiska arbetare från en grav i Theben i Egypten. Kök Köken var välutrusta­de med speciella platser för bestick, köksutrust­ning och krukor. De hade också lerugnar där man bakade bröd och annan mat. Sovrum De gamla egyptierna sov på mattor som kunde rullas ut, eller på sängar tillverkad­e av spunnen hampa, med ett nackstöd av trä och en madrass fylld med ull eller halm.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden