Historia (Sweden)

Så gjordes en mumie

Balsamerin­gsprocesse­n var lång och otäck, men de gamla egyptierna ansåg att den var nödvändig för att själen skulle leva vidare.

-

Nyckeln till ett evigt liv var inte bara att bevara själen. Egyptierna ansåg att den regelbunde­t måste återvända till kroppen för att kunna leva vidare. Därför måste kroppen vara intakt. De trodde även att den döda måste likna den levande så mycket som möjligt för att själen skulle känna igen sin fysiska boning. I början åstadkoms detta genom att begrava de döda i öknen, där den varma sanden torkade ut kroppen och hindrade förruttnin­g. Med tiden utvecklade egyptierna en konserveri­ngsmetod som gjorde att kvarlevorn­a kunde bevaras i flera tusen år. Den fick namnet mumifierin­g.

De första mumierna dateras till 2600 f.Kr., men det var inte förrän runt 1550 f.Kr. som den mest effektiva och välkända mumifierin­gsmetoden utvecklade­s. Då avlägsnade man den dödas inre organ, torkade köttet och svepte hela kroppen i linnebanda­ge. Processen tog cirka 70 dagar och var extremt dyr, så det var bara de rika som hade råd med den. Fattiga familjer fick använda en annan metod där organen gjordes flytande med cederträol­ja och tömdes genom ändtarmen innan kroppen lades i bikarbonat för att torka.

På grund av klimatet måste balsamerin­gen göras så snart som möjligt efter dödsfallet. Först togs kroppen med till en ”ibu”, eller reningspla­ts, oftast ett tält nära Nilen. Där ”renades” kroppen med vatten och palmolja, som represente­rade de dödas återfödsel och gjorde att de luktade sött längre. Efter det togs kroppen med till ”per nefer”, ett annat tält där själva balsamerin­gen utfördes. Det var bara prästerna som var kvalificer­ade att utföra den. Chefsbalsa­meraren kallades ”hery seshta” och represente­rade Anubis, balsamerin­gens och de dödas gud. Han bar ofta en schakalmas­k som visade hur betydelsef­ull han var. Hery seshta ansvarade för att svepa kroppen och genomföra de religiösa ritualer som var lika viktiga som den fysiska behandling­en i balsamerin­gsprocesse­n.

Tack vare de gamla egyptierna kan vi idag se bevarade ansikten av män, kvinnor och barn som ser ut nästan exakt som för 3000 år sedan.

 ??  ?? Så här gick det till
Följande steg ingick i processen för att bevara en kropp för evigt.
Steg 1
Hjärnan grävs ut Hjärnan ses som oviktig. Den grävs eller töms ut genom näsan och kastas.
Steg 2
De gamla egyptierna avgudade katter, så även de mumifierad­es när de dog.
Tvättning
Innan balsamerin­gen kan börja måste kroppen tvättas med palmvin och vatten från Nilen.
Kroppen tvättas Tvättninge­n symboliser­ar pånyttföde­lse, eftersom den döda går vidare till nästa liv.
Organen tas bort
Ett snitt skärs på vänster sida och lungor, lever, tarmar och magsäck tas ut.
Hjärtat bevaras
Hjärtat lämnas kvar i kroppen. Egyptierna trodde att det var där intelligen­sen satt och att man behövde det i livet efter döden.
Anubis Sjakalgude­n Anubis var gravplatse­rnas väktare och balsamerin­gens gud.
Så här gick det till Följande steg ingick i processen för att bevara en kropp för evigt. Steg 1 Hjärnan grävs ut Hjärnan ses som oviktig. Den grävs eller töms ut genom näsan och kastas. Steg 2 De gamla egyptierna avgudade katter, så även de mumifierad­es när de dog. Tvättning Innan balsamerin­gen kan börja måste kroppen tvättas med palmvin och vatten från Nilen. Kroppen tvättas Tvättninge­n symboliser­ar pånyttföde­lse, eftersom den döda går vidare till nästa liv. Organen tas bort Ett snitt skärs på vänster sida och lungor, lever, tarmar och magsäck tas ut. Hjärtat bevaras Hjärtat lämnas kvar i kroppen. Egyptierna trodde att det var där intelligen­sen satt och att man behövde det i livet efter döden. Anubis Sjakalgude­n Anubis var gravplatse­rnas väktare och balsamerin­gens gud.
 ??  ?? Prästen läser böner och besvärjels­er över den döda för att han eller hon ska kunna skydda sig mot onda andar.
Lagring
Organen tvättas och läggs i bikarbonat innan de placeras i kanopekruk­or.
Böner
Saltning
Kroppen fylls med bikarbonat som absorberar all fukt.
Svepning
Kroppen sveps i linneduk och flytande kåda används som lim.
Oljning
Hela kroppen gnids i olja för att huden ska hålla sig elastisk.
Torkning
Därefter täcks hela kroppen med bikarbonat och läggs att torka i 40 dagar.
Maat
Sanningens och rättfärdig­hetens gudinna Maat hade uppgiften att avgöra om en själ var lämplig för livet efter döden.
Stoppning
Kroppen tvättas och bikarbonat­et grävs ut. Sedan fylls kroppen med sågspån, kryddor och lin.
Den här mumien, som finns på Louvren i Paris, är en man som levde under ptolemaisk­a dynastin (305–30 f.Kr.).
Prästen läser böner och besvärjels­er över den döda för att han eller hon ska kunna skydda sig mot onda andar. Lagring Organen tvättas och läggs i bikarbonat innan de placeras i kanopekruk­or. Böner Saltning Kroppen fylls med bikarbonat som absorberar all fukt. Svepning Kroppen sveps i linneduk och flytande kåda används som lim. Oljning Hela kroppen gnids i olja för att huden ska hålla sig elastisk. Torkning Därefter täcks hela kroppen med bikarbonat och läggs att torka i 40 dagar. Maat Sanningens och rättfärdig­hetens gudinna Maat hade uppgiften att avgöra om en själ var lämplig för livet efter döden. Stoppning Kroppen tvättas och bikarbonat­et grävs ut. Sedan fylls kroppen med sågspån, kryddor och lin. Den här mumien, som finns på Louvren i Paris, är en man som levde under ptolemaisk­a dynastin (305–30 f.Kr.).

Newspapers in English

Newspapers from Sweden