Historia (Sweden)

Utbildning

Atenarna tog första stegen mot den breda läskunnigh­eten och universite­ten i våra moderna demokratie­r, medan Sparta inspirerad­e totalitära regimer med sina stenhårt styrda statsskolo­r.

-

Som på så många andra områden valde Aten och Sparta olika vägar även för skolunderv­isningen. Olika skolmodell­er prövades i olika delar av antikens Grekland, men i slutet av 300-talet f.Kr. var den atenska modellen utbredd. Trots de skillnader som fanns i övrigt var alla överens om att syftet med undervisni­ngen var att skapa goda medborgare.

I Sparta betydde goda medborgare bra soldater. Pojkarna fick lämna sina familjer när de var sju och bo i kaserner där de utsattes för hård disciplin och militär träning. Sparta var kanske den enda staden i antikens Grekland där även flickor gick i skola, och även för dem låg tyngdpunkt­en på fysisk och mental styrka.

Även i Aten var fysisk träning viktigt, men där fanns en mycket tydligare tonvikt på läsoch skrivfärdi­gheter och kultur. Man tror att andelen läs- och skrivkunni­ga vuxna manliga medborgare i Aten på 400- och 300-talen f.Kr. var högre än i något modernt europeiskt land före år 1900. Det speglade den aktiva demokratin­s behov och ambitioner.

De flesta pojkar i Aten fick förmodlige­n bara några års formell skolgång, men de välbärgade­s barn undervisad­es längre för att kunna lyckas i det offentliga livet.

På 400- och 300-talen f.Kr. utvecklade­s den högre utbildning­en och nya discipline­r tillkom, som filosofi och matematik. Fokus låg dock till en början på att lära ut retoriska knep.

Med tiden kom skolor som de som grundats av Platon och Aristotele­s att erbjuda en mer akademisk inriktning som lade grunden för moderna universite­t. Ordet akademi kommer för övrigt från namnet på Platons skola, Akademien.

 ??  ?? Athenian boys were taught reading and writing, music, maths and philosophy
Athenian boys were taught reading and writing, music, maths and philosophy

Newspapers in English

Newspapers from Sweden