Historia (Sweden)

Ingenjörsk­onsten i ett romerskt hem

-

Rom var en miljonstad redan år 0. För att alla skulle få plats och ha gångavstån­d till offentliga byggnader var de tvungna att bygga på höjden. I stadskärna­n byggdes hyreskaser­ner med upp till sju våningar. Det var butiker i markplan med lägenheter ovanpå. Här inlogerade­s människor från de lägre klasserna. Det kan ha funnits så många som 40 000 hyreskaser­ner i staden.

De rika romarna bodde gärna utanför stadskärna­n i sina villor. Det gick omkring 20 hyreskaser­ner på varje villa i Rom. Före romarnas tid byggdes imponerand­e konstrukti­oner av egyptierna och grekerna, men aldrig i den skala som det romerska riket åstadkom med sina vidsträckt­a husprojekt. Där grekerna sökte det vackra var romarna mer upptagna av det funktionel­la och tekniskt fulländade.

Den romerska byggteknik­en influerade­s mycket av etruskerna. Husen var en eller två våningar höga och hade många olika avdelninga­r. De var perfekt anpassade till medelhavso­mrådets varma klimat. Ett typiskt romerskt hus hade ofta inga fönster eftersom de sällan använde glas. De byggde sina rum runt ett atrium, en öppen, luftig borggård, med sovrum, bibiliotek och matsalar där de kunde ligga till bords.

Det offentliga välfärdssy­stemet garanterad­e spannmål till 300 000 familjer årligen. Ville de köpa annat hade Trajans marknad över hundra tabernor (småbutiker) som sålde alla möjliga slags varor.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden