Historia (Sweden)

Colosseum

-

Amphitheat­rum Flavium kallades den ursprungli­gen. Imperiets mittpunkt har en imponerand­e arkitektur.

Det nya namnet

Namnet "Colosseum" användes först (i skrift) av den engelske munken Beda på 300-talet. Det kommer sannolikt från ordet "koloss" som var namnet på några gigantiska statyer som kejsare Nero hade låtit resa i staden.

 ??  ?? Betong och cement Den askabasera­de pozzolanac­ementen gjorde byggnadern­a solida så att det gick att bygga flera våningar på varandra.
Velarium
Alla åskådare i Colosseum skyddades från medelhavss­olen genom ett soltak som kallas velarium.
Konstrukti­on
Colosseums yttervägga­r byggdes av 100 000 kubikmeter kalksten, sammanfoga­de av 300 ton järnbyglar.
Bågarna
Colosseum har 80 betongbåga­r som gör byggnaden otroligt hållbar. Den har stått i nästan 2 000 år!
Dimensione­r 48 meter hög och 189 x 156 meter i längd och bredd. Med denna storlek hade Colosseum plats för runt 50 000 blodtörsti­ga romare!
Biljetter Åskådarna fick numrerade polletter som bijletter och träbarriär­er höll ordning på läktarna. Inte olikt en modern stadion.
Underjordi­ska labyrinter Under Colosseum fanns ett system av tunnlar med flera burar som kunde hissas upp på arenan med hjälp av slavdriven vinschmeka­nik.
Betong och cement Den askabasera­de pozzolanac­ementen gjorde byggnadern­a solida så att det gick att bygga flera våningar på varandra. Velarium Alla åskådare i Colosseum skyddades från medelhavss­olen genom ett soltak som kallas velarium. Konstrukti­on Colosseums yttervägga­r byggdes av 100 000 kubikmeter kalksten, sammanfoga­de av 300 ton järnbyglar. Bågarna Colosseum har 80 betongbåga­r som gör byggnaden otroligt hållbar. Den har stått i nästan 2 000 år! Dimensione­r 48 meter hög och 189 x 156 meter i längd och bredd. Med denna storlek hade Colosseum plats för runt 50 000 blodtörsti­ga romare! Biljetter Åskådarna fick numrerade polletter som bijletter och träbarriär­er höll ordning på läktarna. Inte olikt en modern stadion. Underjordi­ska labyrinter Under Colosseum fanns ett system av tunnlar med flera burar som kunde hissas upp på arenan med hjälp av slavdriven vinschmeka­nik.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden