Historia (Sweden)

Historien skrivs om historian

-

Forskare som arbetar med att kartlägga vår historia är inte så glada över termen vikingatid­en. För i början av järnåldern, som arkeologer­na hellre benämner perioden, var det bara en liten del av männen som drog ut på vikingatåg, alltså handels- eller plundrings­resor. Trots detta har dessa män fått ge namn åt en hel epok, tiden från yngre järnålder till tidig medeltid.

Oavsett vad man kallar perioden från år 793 till 1066 är kvinnornas liv fortfarand­e en okänd historia av många skäl. Först och främst eftersom historien skrevs av män om män. Vikingahis­torien så som vi känner den skrevs ned på 1800-talet i samband med den tidens rådande nationalro­mantiska idéer. Det här var en tid när mannen hade huvudrolle­n och kvinnor skulle tiga i offentligh­eten.

Dessutom har traditione­n att könsbestäm­ma gravar baserat sig på en modern uppfattnin­g om könsroller. Om man hittade vapen i en grav antog man att graven tillhörde en man, och om den innehöll smycken, kammar eller nycklar var det en kvinnograv. I efterhand har det visat sig att detta inte alltid stämmer.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden