Historia (Sweden)

Kvinnorna var entreprenö­rer

-

Arkeologen Unn Pedersen har gjort utgrävning­ar i Kaupang, som var Norges första stad. Den ligger fem kilometer från Larvik och det antas att det bodde runt 400–600 personer där på 800-talet.

– Här ser vi kvinnorna tydligt. Kaupang var inte bara ett handelscen­trum utan även ett hantverksc­entrum och kvinnorna märks särskilt tydligt i textilprod­uktionen. Det var en textilprod­uktion som bedrevs yrkesmässi­gt. Man arbetade målinrikta­t för att uppnå en specifik trådkvalit­et för att sedan uppnå en specifik tygkvalite­t. Under den här perioden fanns det en stor efterfråga­n på segel och det låg mycket arbete bakom produktion­en. Vi kan se att kvinnans ställning på 800-talet förändrade­s något, just på grund av möjlighete­n att tjäna pengar på att sälja tyger.

Man har hittat rika gravar med referenser till textilprod­uktionen och det kan handla om just de kvinnorna, säger Unn Pedersen.

– Under vikingatid­en var de duktiga på att organisera sig, vilket gjorde gårds- och textilprod­uktionerna effektiva. Att vara ledare för en textilarbe­tsgrupp eller husfru på en stor gård kunde vara ett ganska hårt jobb. Som en företagsle­dare. Traditione­llt har man utgått från historiska berättelse­r skrivna av män, och de är väldigt orienterad­e runt maskulina makthierar­kier. Det är männen som styr. När kvinnorna ska passas in i dessa berättelse­r hamnar de lite utanför. En möjlighet är att kompletter­a de manliga makthierar­kierna med några kvinnliga dito, till exempel skildringe­n av

Kaupang som en hantverkss­tad, säger Nanna

Løkka.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden