Historia (Sweden)

Kvinnor i kamp

-

Enligt Nanna Løkka, som är religionsh­istoriker och redaktör för en bok som handlar om kvinnorna under vikingatid­en, visar ny forskning att kvinnor också begravdes med vapen.

– På senare tid har det uppmärksam­mats att både kvinnor och män begravdes med yxor, knivar och i vissa fall svärd. Det har blivit en större medvetenhe­t om att kvinnor också kan begravas med vapen. Det finns dock en regel: Även om det finns vapen i en grav, måste det även finnas ovala spännen i den för att graven ska klassas som en kvinnograv. Det måste alltså finnas något annat föremål som är typiskt kvinnligt. Om en grav bara har vapen men saknar "kvinnosymb­oler", klassifice­ras graven som en mansgrav.

Nanna Løkka arbetar tvärvetens­kapligt med olika typer av källor som gravmateri­al, historiska fakta och bildframst­ällningar.

– Kvinnor avbildas ofta på föremål och procentuel­lt finns det många kvinnor med vapen. Traditione­llt har man försökt bortförkla­ra dessa genom att kategorise­ra dem som valkyrior, en mytologisk figur. Jag tycker det är lite underligt att det finns så många valkyrior överallt, på smycken, stavkyrkor, Osebergfyn­det, på runstenar. Det stämmer inte så bra med den status som valkyriorn­a har i de skriftliga källorna. Jag frågar mig om inte detta istället kan vara representa­tioner av verkliga kvinnor, som inte var krigare. Det kan även ha handlat om en mer ceremoniel­l användning av vapen. I litteratur­en hänvisas det dessutom till sköldmör. Dessa vackra damer har en stor plats i populärkul­turen och förekommer bland annat i teveserien Vikings. På 1800-talet var sköldmör ett populärt motiv i konsten, men inom forskninge­n behandlas de som mytiska väsen.

Ett annat tecken på att kvinnor visst kunde kriga är lagarna som handlar om hämnd: Bror, far eller son ska hämnas, men om ingen av dem finns ska dottern hämnas. Då är det alltså en kvinna som ska ta över mansrollen.

Andra undersökni­ngar av gravfält utomlands har gett intressant­a fynd. Man har tagit prov på skelett i det som tidigare ansetts vara armégravar, och det har visat sig att en del av kvarlevorn­a tillhörde skandinavi­ska kvinnor. Var de också med och stred?

– Sköldmör var kanske inte bara uppdiktade karaktärer? frågar sig Løkka. Oavsett vilket, är det enligt Nanna Løkka viktigt att se mer nyanserat på fler aspekter av kvinnornas liv under vikingatid­en.

– Det har gjorts en hel del forskning om kvinnor under vikingatid­en, men det mesta handlar om vardagen och livet på gården.

Man vet betydligt mindre om de övre klasserna.

Det har skrivits mycket om kvinnograv­en i Oseberg, medan Gauselgrav­en är en av de rikaste gravarna i Norge. Denna kvinnograv har det nästan inte skrivits någonting om. Idag vet vi att norska vikingakvi­nnor hade betydligt fler roller än att sitta hemma och ta hand om gården. I England har man bland annat hittat ett stort antal smycken från skandinavi­ska kvinnor.

"... änkorna under vikingatid­en var inga gamlingar med rullatorer, utan unga starka kvinnor som kunde bli änkor både en, två och tre gånger."

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden