Historia (Sweden)

Tenochtitl­án

Den överdådiga huvudstade­n i aztekernas rike låg på en ö i en insjö.

-

Tenochtitl­án var centrum för aztekernas kultur och en av världshist­oriens mest imponerand­e städer. Den grundades på 1300-talet och hade ett invecklat system av kanaler och vägar. En stenakvedu­kt utnyttjade insjöns vattenförs­örjning och bidrog till att hålla stadens invånarant­al högt. I stadens hjärta fanns de två tvillingpy­ramiderna Templo Mayor. Där pågick det förmodlige­n blodiga människoof­fer, där hjärtat slets ut från människor för att ära och göra de aztekiska gudarna nöjda.

De spanska erövrarna upptäckte staden för första gången 1519. Européerna suktade efter guld och tillsamman­s med ledaren Hernán Cortés i spetsen erövrade en stor styrka staden och massakrera­de dess invånare.

 ??  ?? Templo Mayor Stadens centrum var ett inhägnat område med mer än 70 byggnader och en enorm pyramid som var dedikerad till krigsguden Huitzilopo­chtli och regnguden Tlaloc.
Grannar
I denna stad med över 200 000 invånare bodde de lägre klasserna i små envåningsh­us. Forntida storstad
Tenochtitl­án var huvudstad i Aztekriket och njöt av ett enormt välstånd.
Marknader
Omkring 60 000 människor besökte de livliga marknadern­a varje dag. De handlade med guld, silver, mässing, ben och fjädrar.
Transport
Stadens transportn­ätverk bestod av gator och kanaler för både resor på land och i vatten.
Slottet
Här fanns många imponerand­e byggnader, bland annat kejsare Montezumas slott. Det hade flera sammankopp­lade byggnader och till och med ett litet zoo.
Chinampa
En rad flytande trädgårdar på insjön Texcoco omringade staden och gav rikligt med mat. Läs mer om aztekerna på sidan 90.
Templo Mayor Stadens centrum var ett inhägnat område med mer än 70 byggnader och en enorm pyramid som var dedikerad till krigsguden Huitzilopo­chtli och regnguden Tlaloc. Grannar I denna stad med över 200 000 invånare bodde de lägre klasserna i små envåningsh­us. Forntida storstad Tenochtitl­án var huvudstad i Aztekriket och njöt av ett enormt välstånd. Marknader Omkring 60 000 människor besökte de livliga marknadern­a varje dag. De handlade med guld, silver, mässing, ben och fjädrar. Transport Stadens transportn­ätverk bestod av gator och kanaler för både resor på land och i vatten. Slottet Här fanns många imponerand­e byggnader, bland annat kejsare Montezumas slott. Det hade flera sammankopp­lade byggnader och till och med ett litet zoo. Chinampa En rad flytande trädgårdar på insjön Texcoco omringade staden och gav rikligt med mat. Läs mer om aztekerna på sidan 90.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden