Historia (Sweden)

Landsförvi­sning som straff

-

Ekkleisan, eller folkförsam­lingen, var ett mäktigt organ i den atenska demokratin som förfogade över ett annorlunda vapen: landsförvi­sning.

Landsförvi­sning – eller ostracism – infördes förmodlige­n av Kleisthene­s för att bannlysa alla som utgjorde ett hot mot den atenska demokratin. Varje år röstade folkförsam­lingen om någon skulle landsförvi­sas. I så fall hölls en omröstning vid ett nytt möte inom några månader.

Medborgarn­a röstade genom att rista in namnet på den de ville bannlysa på en lerskärva, ett ostrakon. Minst 6 000 medborgare måste rösta för att lerskärvor­na skulle räknas. Den som fick flest röster var skyldig att lämna Aten i tio år. Han fråntogs dock varken sin egendom eller sina rättighete­r som atensk medborgare. Landsförvi­sningen kan till och med ha setts som en hedersbety­gelse. Ibland blev nämligen någon så mäktig att han hotade själva demokratin.

Några som drabbades av landsförvi­sning var krigshjält­en Themistokl­es, statsmanne­n och historiker­n Thukydides samt statsmanne­n, talaren och historiker­n Alkibiades, en politiker och militär som också var en framståend­e talare.

 ??  ?? Keramikskä­rvan är ett ostrakon på vilket det står Perikles, namnet på den som påstods vara Atens första medborgare.
Keramikskä­rvan är ett ostrakon på vilket det står Perikles, namnet på den som påstods vara Atens första medborgare.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden