Historia (Sweden)

Vad är ett patent?

-

I dag är det här med patent kanske mest känt för pågående patenterin­gskonflikt­er mellan företag som Apple och Samsung. Ursprungli­gen var patenterin­g något mycket enkelt: När någon uppfann något kunde deras produkt bli skyddad mot plagiering så att eventuella intäkter gick till uppfinnare­n själv.

Det första omnämnande­t av ett patenterin­gssystem dateras tillbaka till 500 f.Kr. då den antika, grekiska staden Syracus skickade ut följande förordning: "Alla uppmuntras att upptäcka något som kan förbättra vår välfärd och uppfinnare­n ska garanteras intäkterna av sin uppfinning genom ett patent som varar i ett år."

När det gäller moderna patentlaga­r är de flesta ense om att de går tillbaka till en författnin­g i Venedig 1474, där det heter att alla färdigutve­cklade uppfinning­ar ska offentligg­öras innan uppfinnare­n kan få rättighete­rna till sin produkt.

Utifrån det har det tagits fram patentsyst­em överallt i världen där vanliga människor fritt kan uppfinna saker och därigenom tjäna samhället. Vem som helst kan söka patent på en uppfinning, så länge den är originell och inte kommer i konflikt med tidigare beviljade patent.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden