Historia (Sweden)

BELÄGRINGE­N AV BAGDAD

29 JANUARI–10 FEBRUARI 1258

-

1258 hade den mongoliska horden svept fram från Kina genom Persien och hotade nu Mellanöste­rns muslimska kalifat. De lämnade ett spår av förödelse, slaveri och fruktansvä­rda berättelse­r om oövervinne­rliga krigare på små krigarhäst­ar bakom sig som ödelade all civilisati­on de kom i kontakt med. Bagdad, en gyllene oas mitt i den arabiska öknen, var en alltför frestande måltavla för den mongoliske ledaren Hülegü Khan. Han samlade ihop den största mongoliska horden som någonsin funnits på ett och samma slagfält, nästan hundrafemt­iotusen män, och belägrade Bagdad. Mongolen stoppade alla förnödenhe­ter till staden och började bygga belägrings­vapen för att förstöra murarna.

Bagdads härskare, Al-Mustai’sim, ville absolut inte att den arabiska världen skulle få uppleva skammen av att se hans stora muslimska huvudstad falla i barbarerna­s händer, men han överskatta­de sin position i omvärlden och fick bekämpa horden på egen hand. När situatione­n blev desperat skickade han ut kavallerie­t för att konfronter­a mongolerna, men underskatt­ade hur anpassning­sbara och motståndsk­raftiga de var när de mötte fientligt kavalleri. Mongolerna hade lagt en fälla. Genom att översvämma ett dike fångade de fienden mellan vattnet och horden och slaktade motståndar­na innan de fortsatte belägringe­n, rev försvarsmu­rarna och intog stadens utkanter. Även om försvararn­a stred tappert fanns det inte tillräckli­gt många av dem för att stoppa hordens anfallsvåg­or.

Så småningom försökte Al-Mustai’sim att förhandla med Khan men erbjudande­t avslogs, staden intogs och befolkning­en våldtogs och mördades. Mongolerna vållade en enorm förödelse; enligt vissa uppskattni­ngar var antalet civila som dödats mellan 200 000 och 800 000. Tusentals civila dödades när de flydde – det fanns inget skydd mot Hülegüs män.

Innan mongolerna var Bagdad ett centrum för kunskap och kultur, dess stora bibliotek var något västvärlde­n avundades. Nu låg staden i ruiner, gatorna var fyllda av döda kroppar och Al-Mustai’sims folk var döda eller hade blivit slavar. Mongolerna marscherad­e bort och lämnade inget annat än ruiner efter sig.

MOTSTÅNDAR­E

Mongolrike­t mot Abbasidisk­a kalifatet.

ANTAL OFFER

Mongolrike­t: minimalt.

Abbasidisk­a kalifatet: 50 000 soldater och upp till 800 000 civila.

FÖLJDEN

Mongolerna intog hela den arabiska öknen efter belägringe­n, men tvingades senare tillbaka österut efter inbördes strider.

 ??  ?? En avbildning av belägringe­n där mongolerna står positioner­ade runt murarna och bygger belägrings­vapen.
En avbildning av belägringe­n där mongolerna står positioner­ade runt murarna och bygger belägrings­vapen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden