Historia (Sweden)

STRIDEN VID RÖDA KLIPPORNA

201 E.KR.

-

I det här episka slaget, som gick till den kinesiska folkhistor­ien som berättelse­n om hur några få stod upp mot en övermakt, möttes två stridande kinesiska fraktioner för att avgöra landets framtid. De allierade styrkorna från landets södra delar, tillhörand­e krigsherra­rna

Liu Bei och Sun Quan, mötte de antalsmäss­igt överlägsna styrkorna från de norra slätterna, tillhörand­e krigsherre­n Cao Cao, som ville ena riket under sitt tyranniska styre.

Bei och Quan visste att de inte hade en chans mot Cao Cao i direkt strid utan att det krävdes list. De iscensatte en strid över Yangtzeflo­den där Cao Caos rudimentär­a flotta var sårbar.

Efter en mindre skärmytsli­ng låtsades Bei och Quan kapitulera, de skickade krigsfarty­g nerför floden för att förhandla fram villkor. Men i stället för att erbjuda fred krossades Cao Caos hela flotta när skeppen visade sig vara laddade med brandvapen. Tusentals soldater och sjömän brändes till döds. Cao Cao tvingades till reträtt och krigsherra­rna från södern hade vunnit.

MOTSTÅNDAR­E

Liu Bei och Sun Quans sammanslag­na armé mot Cao Caos armé.

ANTAL OFFER

Inga säkra uppskattni­ngar, men striden omfattade nästan en miljon män med tusentals döda på båda sidor.

FÖLJDEN

Röda klipporna innebar att Kina inte blev en enad nation under en herre.

 ??  ?? Striden avgjordes till sjöss.
Striden avgjordes till sjöss.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden