Historia (Sweden)

SLAGET VID LEIPZIG

16–19 OKTOBER 1813

-

Slaget vid Leipzig, där över 600 000 soldater var inblandade, var den största sammandrab­bningen innan första världskrig­et. Det handlade om ära och imperier. Napoleon Bonaparte kastade in Europa i ett fullskalig­t krig när han ville bygga ut sin dynasti i det tyska inlandet. Mot honom stod en koalition av länder som ville krossa hans diktatoris­ka ambitioner, inklusive Preussen, Sverige, Ryssland och Österrike i en storkoalit­ion.

De möttes på fälten runt Leipzig i en episk sammandrab­bning som dödade hundratuse­ntals män. Napoleons plan var enkel: att krossa den enorma armé koalitione­n samlat ihop bit för bit, precis som han gjort i tidigare fälttåg genom att förena sin Grande Armée. Den första dagen verkade det fungera, två blodiga sammanstöt­ningar mellan österrikis­ka och preussiska trupper resulterad­e i att Napoleon intog den lilla staden Leipzig och merparten av den omgivande landsbygde­n.

Napoleon misslyckad­es dock med att följa upp segrarna och tillät att de två arméerna kunde omgruppera sig och ta emot förstärkni­ngar från andra arméer inom koalitione­n. Den 18 oktober utkämpades 1800-talets största sammandrab­bning.

Napoleon hade dragit sig tillbaka till Leipzig och var besluten om att hålla staden till vilket pris som helst, men de franska trupperna var nu fångade och utsatta för oändliga infanteria­nfall från koalitione­n. Den enda vägen ut var att strida fram emot en bro som ledde västerut till friheten i Frankrike. När han såg sina män bli slaktade av koalitione­ns enorma antal soldater beordrade Napoleon en strategisk reträtt till bron som nu hotades av koalitione­n. I den panik som uppstod sprängde en fransk korpral bron då han var rädd att koalitione­n skulle inta den, samtidigt som franska soldater retirerade över den. Explosione­n kastade hundratals soldater upp i luften och gjorde att tusentals fler blev strandade i Leipzig. I kaoset som följde satte sig Napoleon i säkerhet på den västra stranden och stannade tillräckli­gt länge för att se hur hans armé upplöstes helt runt honom. Det var första gången under hans karriär som en annan armé tillfogat honom en sådan förlust i fält.

MOTSTÅNDAR­E

Frankrikes Grande Armée mot koalitions­armén.

ANTAL OFFER

Frankrikes Grande Armée: 60 000. Koalitione­n: 54 000.

FÖLJDEN

Koalitione­n lyckades bevara det tyska Rhenområde­t självständ­igt. Napoleon tvingades tillbaka till Frankrike och abdikerade ett år senare.

”Napoleon hade dragit sig tillbaka till Leipzig och var beslutsam om att hålla staden till vilket pris som helst, men de franska trupperna var nu fångade.”

 ??  ?? Preussiskt kavalleri anfaller under slaget vid Leipzig.
Preussiskt kavalleri anfaller under slaget vid Leipzig.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden