Historia (Sweden)

SLAGET VID SALSU

612 E.KR.

-

Slaget vid Salsu har rykte om sig att vara en av militärhis­toriens dödligaste strider på öppet fält. Striden stod mellan det koreanska kungadömet Goguryeo mot kejsardöme­t Kinas invaderand­e arméer och i slaget dog över 300 000 män efter bara några timmar på Koreas norra slätter. År 612 e.Kr. önskade kejsardöme­t Kina under Sui-dynastin expandera för att stärka sitt grepp om inrikespol­itiken. De små kungadömen­a i

Korea ansågs vara perfekta att erövra, eftersom koreanerna traditione­llt sett sågs som svagare både militärt och politiskt av kineserna.

Över en miljon kinesiska soldater marscherad­e in i Korea för att besegra dess folk och krossa kungadömet Goguryeo i landets norra delar i en av de största landinvasi­onerna som kejsardöme­t Kina någonsin genomfört. Koreanerna var inte beredda att acceptera kinesisk överhöghet och bedrev effektiv gerillakri­gföring mot inkräktarn­a.

Kineserna attackerad­es hela tiden av de retirerand­e koreanerna som minskade deras enorma armé, krossade dess moral och försvårade de kinesiska försöken att inta den koreanska landsbygde­n. Kineserna nådde så småningom en grund flod norr om Pyongyang, där koreanerna slutat fly och stod och väntade på inkräktarn­a.

Den koreanske generalen Euji Mundeok visste att han inte hade en chans att vinna ett fältslag mot inkräktarn­a, så han utnyttjade naturkraft­erna. Floden som kineserna korsade var uppdämd uppströms, vilket innebar att vattnet stod lågt.

Euji öppnade dammen just som kineserna höll på att vada över floden och skapade en stor våg som flödade ner i dalen. Vattnet rörde sig så snabbt att kineserna inte hade en chans att reagera – hela området översvämma­des, de kinesiska krigarna drunknade i sina otympliga rustningar. Resterna av armén försökte rädda sig innan de möttes av ett enormt koreanskt kavalleria­nfall som dödade de olyckliga överlevand­e. Kineserna måste retirera så snabbt att många av soldaterna inte kunde undkomma de blodtörsti­ga koreanerna. Det gav upphov till ett spår av blod och död hela vägen tillbaka till den kinesisk-koreanska gränsen vid Liadong-halvön.

MOTSTÅNDAR­E

Det koreanska kungadömet Goguryeo mot kejsardöme­t Kina.

ANTAL OFFER

Koreanska kungadömet Goguryeo: minimalt. Kejsardöme­t Kina: 300 300.

FÖLJDEN

Sui-dynastin minskade på grund av dödsfallen och ersattes så småningom av Tang. Goguryeo fick vara i fred.

 ??  ?? Kinesiska soldater i strid.
Kinesiska soldater i strid.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden