Historia (Sweden)

SLAGET VID CANNAE

216 F.KR.

-

”Romarna var så hårt inneslutna att de inte kunde lyfta upp sina tunga sköldar för att skydda sig ordentligt.”

Cannae gick till historien som den största förlusten det romerska riket och dess krigsmaski­neri någonsin fick uppleva. De romerska befälhavar­na Lucius Paullus och Gajus Varro överlistad­es och utmanövrer­ades av Hannibal av Kartago som använde terrängen, de kartagiska truppernas styrkor och vädret för att förvandla den apuliska slätten till ett slagfält.

216 f.Kr. hade Hannibal – som många ser som en av de största militära strategike­rna någonsin – korsat Alperna och erövrat stora delar av Italien och många av de romerska städerna på halvön hade anslutit sig till hans sida i sådana mängder att hans arméer hotade själva Rom. Det romerska riket beslutade att måttet var rågat; Hannibal måste konfronter­as. Paullus och Varro utsågs till att leda en armé som skulle krossa honom och återupprät­ta Roms rykte. Varro var ambitiös, överdrivet självsäker och angelägen om att besegra Hannibal och utropa sig själv till segrare på bekostnad av sin befälskoll­ega. När han mötte Hannibals armé vid Cannae hade han nästan fyrtiotuse­n man bakom sig och såg ingen anledning till att vänta och låta Hannibal glida undan.

Varro positioner­ade sina män i en djup formation med tungt infanteri som skulle krossa kartagerna och dränka dem i floden Aufidus som fanns bakom Hannibals armé. I sin strävan efter snabb seger lämnade han dock sina flanker farligt utsatta och Hannibal såg sin chans. Han anföll snabbt de romerska flankerna med sitt mer vältränade kavalleri och befallde sitt infanteri i mitten att dra sig tillbaka långsamt för att locka det romerska infanterie­t att marschera framåt och exponera sina flanker. När romarna marscherad­e längre in i halvcirkel­n omringades de av Hannibals män som hackade dem i småbitar. Romarna var så hårt inneslutna att de inte kunde lyfta upp sina tunga sköldar för att skydda sig ordentligt och de dödades. Några lyckades fly genom att bokstavlig­t talat hugga sig fram i den kartagiska horden som omgav dem. Men de flesta dog sammankrup­na i Hannibals fälla, som den antike författare­n Polybius skrev: ”När deras yttre flanker hela tiden höggs ner och de överlevand­e tvingades dra sig tillbaka och krypa ihop, dödades de till slut alla där de stod.”

MOTSTÅNDAR­E

Hannibal av Kartago mot det romerska riket

ANTAL OFFER

Hannibal av Kartago: 5 700. Det romerska riket: 77 700.

FÖLJDEN

När han vunnit Cannae fortsatte Hannibal sin marsch in i Italien tills han slutligen stoppades av en massiv mobiliseri­ng av romerska styrkor som tvingade honom tillbaka till Afrika.

Romarna led det största nederlaget någonsin vid Cannae.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden