Historia (Sweden)

UNIVERSUMS URSPRUNG

1931

-

Georges Lemaître publicerar sin bok Hypothesis Of The Primeval Atom och blir först med en korrekt beskrivnin­g av big bang.

Om du letar efter upptäckter som har breddat mänsklighe­tens horisont kan du sluta när du har kommit till big bang-teorin. I tusentals år hade jordens och universums ursprung hållits gisslan av kombinatio­nen okunskap och religiösa idéer. Big bang-teorin är förvisso fortfarand­e en teori, men det är en rimlig modell för universums bildande och fortsatta aktivitet – en som alltjämt backas upp av nya vetenskapl­iga bevis.

Ursprunget till big bang-teorin börjar intressant nog med en katolsk präst och vetenskaps­man vid namn Georges Lemaître som 1931 publicerad­e sin bok Hypothesis Of The Primeval Atom. Här föreslog Lemaître en modell av universum som började med en omvälvande explosion som fortfarand­e expanderar – och accelerera­r. Trots att liknande teorier presentera­des av Edwin Hubble och Alexander Friedmann vid samma tid så var Lemaîtres förklaring mest korrekt, med Albert Einstein som stöd för sin teori när den hade publicerat­s. Lemaîtres förutsägel­se om universums accelerera­nde expansion skulle konfirmera­s först på 1990-talet genom observatio­ner med, ironiskt nog, rymdtelesk­opet Hubble.

 ??  ?? Lemaîtres teori bekräftade­s av rymdtelesk­opet Hubble 1991.
Lemaîtres teori bekräftade­s av rymdtelesk­opet Hubble 1991.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden