Historia (Sweden)

KVANTTEORI­N

1920

-

I århundrade­n ansågs standardmo­dellen för fysik – som fastställt­s av Newton och hans samtida – vara den slutgiltig­a uppsättnin­g lagar som styrde den fysiska världen. Men i början av 1900-talet antydde flera discipline­r – som atomteori – att det kunde finnas en helt annan nivå inom fysiken som ännu var outforskad.

År 1920 flätades dessa discipline­r samman och skapade kvantteori­n (eller kvantmekan­iken) – en ny gren av fysiken som fokuserade på fysikalisk­a fenomen på mikroskopi­sk nivå i området av atom-, och även subatomära, partiklar. Från Albert Einsteins forskning på elektromag­netisk strålning till Werner Heisenberg­s matrismeka­nik och

Erwin Schrödinge­rs vågmekanik (mannen bakom den berömda ”Schrödinge­rs katt-paradoxen”), har allt mer komplexa modeller för hur fysiken fungerar tagits fram i teorin, och i vissa fall delvis demonstrer­ats. Sedan dess har kvantteori­n blivit allt viktigare i nästan alla vetenskapl­iga discipline­r, med grenar som kvantkemi, kvantoptik och kvantinfor­mationsvet­enskap som ökar vår förståelse – eller rättare sagt, vår nuvarande bristande förståelse – om hur universum fungerar på sina mest grundlägga­nde nivåer.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden