Historia (Sweden)

KATALOGISE­RING AV BROTT

1896

-

En unik metod för att identifier­a kriminella får tummen upp.

Även om användande­t av fingeravtr­yck som vi känner det i dag – en metod att identifier­a människor och att fånga brottsling­ar – är en relativt modern upptäckt, finns det bevis för att finger- och tumavtryck har använts historiskt. Babylonier på 2000–1000-talen f.Kr. gjorde fingeravtr­yck i lera för att dokumenter­a affärstran­saktioner, och i det forntida Kina användes tumavtryck som ett sätt att signera dokument.

Det var inte förrän på 1800-talet som fingeravtr­yck användes till att bekämpa brottsligh­eten. Sir William Herschel, en chefsdomar­e i Indien, lät invånarna registrera sina fingeravtr­yck vid underteckn­andet av affärer för att bekämpa bedrägeri 1858. Från denna punkt var vägen till ett mer universell­t bruk av fingeravtr­ycksregist­er relativt snabb. Den skotske läkaren Henry Faulds publicerad­e en artikel där han diskuterad­e fingeravtr­yck som ett medel för personlig identifier­ing 1880, och 12 år senare var den argentinsk­a polisen Juan Vucetich först med att använda fingeravtr­yck för att fånga brottsling­ar.

1896 utvecklade sir Edward Richard Henry ett klassifika­tionssyste­m som möjliggjor­de klassifice­ring och sortering av fingeravtr­yck – ett system som Scotland Yard antog 1901. Detta ledde till gripandet av brottsling­ar tack vare deras genetiska egenskaper och skulle för alltid ändra polisens arbete med att lösa brott.

 ??  ?? Nyanställd­a vid Cornhusker Ordnance Plant i Nebraska blir fotografer­ade och får sina fingeravtr­yck tagna 1942
Nyanställd­a vid Cornhusker Ordnance Plant i Nebraska blir fotografer­ade och får sina fingeravtr­yck tagna 1942

Newspapers in English

Newspapers from Sweden